[電腦組合] 512GB (MLC) 及 1TB (TLC) SSD 邊樣好D? 另外有底板問題

Samsung SSD 860 PRO  SATA3  512GB (MLC) 及 Crucial MX500   SATA3  1TB  (TLC)
推薦邊個好D?
剩餘空間多D, 同MLC,  邊樣對SSD壽命好D?

另外Crucial 同Samsung SSD可靠嗎

我底板ASUS B85M-G
本身用開SATA SSD
如要買新SSD, 是否不能買M.2 SATA 及 M.2 PCIe SSD
要買返SATA3 3D NAND SSD?

唔熟, THX

回覆 1# vzv

加adaptor就用得
但pcie adaptor加完都唔用得嚟boot
好似改bios會得,未試過

回覆  vzv

加adaptor就用得
但pcie adaptor加完都唔用得嚟boot
好似改bios會得,未試過 ...
ckyuen2 發表於 2021-4-1 18:09

咁即係我呢塊B85M-G底板, 原本唔用得M.2 SATA 及 M.2 PCIe SSD?
要加adaptor先用得?
加左adaptor用效果會唔會無直接咁好?

如果同直接用返SATA3 3D NAND SSD, 邊個效果好D?
雖然M.2 SATA 及 M.2 PCIe 好似快少少

上網睇見你塊板無M2位,有錯請指正

M2 SATA adaptor純線駁線 效果同用普通SATA無分別
問題係有無必要咁買 多舊嘢又選擇少 要快揀有RAM 嘅普通SATA已可
利申我用緊無問題 果時大特價

M2 NVMe 要食你條PCIe x16 先會快
如果無RAM 你預平時用可能仲慢過有RAM嘅SATA

上網睇見你塊板無M2位,有錯請指正

M2 SATA adaptor純線駁線 效果同用普通SATA無分別
問題係有無必要咁買  ...
ckyuen2 發表於 2021-4-1 18:37

明白, 意思即係我底板買SATA SSD 會好D

另外編輯左問題在原 #1 POST,  512GB (MLC) 及 1TB (TLC) SSD 邊樣好D?
分別係Crucial 同Samsung , 請都俾下意見THX

回覆 5# vzv

個人意見差唔多價就有大買大即可
呢個時代用用吓你換機就轉NVMe

回覆  vzv

個人意見差唔多價就有大買大即可
呢個時代用用吓你換機就轉NVMe ...
ckyuen2 發表於 2021-4-1 19:09

明白, 但想問下, MLC仍比不過大d空間的TLC的意思?THX

回覆 7# vzv

早幾年MLC 仲有排用,有實際優勢
而家pcie 4.0都出咗,可能5.0都不遠
頂多用三五年你應該就嫌佢慢
到時隻碟一係齋做storage一係拎咗去放USB盒
都係無乜寫入,TLC都有排唔壞
無必要上MLC
到時電路板壞啲MLC/TLC chips都未壞啦

諗住幾年長開多讀寫另計

回覆  vzv

早幾年MLC 仲有排用,有實際優勢
而家pcie 4.0都出咗,可能5.0都不遠
頂多用三五年你應該就嫌 ...
ckyuen2 發表於 2021-4-1 19:50

都有道理, 參考一下, 謝CHING

64層TLC已經接近MLC
有埋DRAM兼大一倍容量當然比512G MLC好