[中央處理器] 公平講句,今次11代發佈簡直係災難

一句講曬,11代只係12代嘅踏腳石。
明明已經發售,BIOS仲未搞掂,問題一大堆,有啲情況下表現甚至比上代倒退。
明明上代IMC正正常常,係都要搞個分頻Mode出嚟,只為咗幫12代試DDR5 IMC。搞到11代Memory同Cache system出咗嚴重問題,又唔解決就夾硬上市。
intel目前正全力調試12代,11代已成棄子,推俾板厰自己搞就算,我估至少要4月底先似返正常。到時11代只剩返唔到半年命,9月就會被12代打爆。
Z590仲搞笑,出咗街嘅貨竟然仲係Beta BIOS,要你自己update,又貴又廢又短命,完全係當人水魚搵笨。
總結,已有10代嘅人勿買,等12代。如果一定要買,等新BIOS。係咁。

一句講曬,11代只係12代嘅踏腳石。
明明已經發售,BIOS仲未搞掂,問題一大堆,有啲情況下表現甚至比上代倒 ...
1756 發表於 2021-4-1 16:51

數字兄,你…

說好鳥的11900K vs 5900X會繼續嗎?

數字兄,你…  

說好鳥的11900K vs 5900X會繼續嗎?
Stiggy930 發表於 2021-4-1 16:59

我會照買11代,但要等佢整翻好個BIOS先,依家成pat垃圾咁,我玩住10代都無咁嬲啦

係忠誠既考驗

我會照買11代,但要等佢整翻好個BIOS先,依家成灘爛泥咁,我玩住10代都無咁嬲 ...
1756 發表於 2021-4-1 17:04

G持!大家都想睇你壓11900K跟你學下嘢。

intel就算產物是短命鬼照樣出街,一樣好多I粉9衝去埋單   

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

數字兄都咁講
另外兩隻煙癌左右護法情何以堪

回覆 1# 1756

CHING, 我之前係NEWEGG已買左11900K,
目前係已寄出..就到美國集運倉
我都打算用Z490 FORMULA行,
見到1月份有個BETA BIOS.
我條RAM大概係GSKILL CL19 4200 4X8GB

因為我本身係自砌水冷硬喉, 拆一拆都幾粒鍾起跳,
想知個情況係點?
係純粹跑分慢少少?定係根本開機/打機都有問題?

你既答案可能會令我直接原封寄番粒U比NEWEGG,
謝謝

喂!師兄,唔好理佢jack ,我批准你反口,拿你用intel 5960x 出戰,拿我明明聽到對面條朋友話唔超架,佢輸硬呢次,拿我話既,你敢測試結果出圖就得,我就知道每一樣野都嬴千幾分,重係就算條朋友用埋5950x 都係敢,

出post 做佢,我覺得板主都同意,怕咩師兄,佢呢次大獲架佢要有高手做佢咪如佢所願囉!。重話5900x!, 你係5960 10核,數字都我個佢啦,我地都想睇下點樣陽光師兄對陽光師兄。

回覆  1756

CHING, 我之前係NEWEGG已買左11900K,
目前係已寄出..就到美國集運倉
我都打算用Z490 FORMUL ...
chkichung 發表於 2021-4-1 17:52

目前Z490只有Beta BIOS,效能有相當大嘅debuff,例如latency增加,L3速度異常等。
如果就咁上Beta BIOS,可以開機,但打機比10900K慢,而且會好多bug,我就建議等正式BIOS出咗再換。