[中央處理器] Intel 發佈 Ice Lake Xeon

10nm Ice Lake 架構
最盡40core

Anandtech 已有review

將14nm命名為10nm?

回覆 2# kcthomlau

Rocket Lake 先係backport 到 14nm 姐
Xeon 用番原本10nm 既 Ice Lake

原來已經轉咗Socket, 而家係LGA 4189
之前一粒8180 28c 過萬us
而家40c都係8k USD 平咗好多

蘇媽果然做到嘢

但係睇落無H版好似只能打雙路?
H同HL先至可以行quad/octa cpu

唔知粒8180會唔會係多晶u

蘇媽果然做到 ...
danny9428 發表於 2021-4-7 11:31

不過一比係7763 (64C $7890)就

蘇媽果然做到 ...
danny9428 發表於 2021-4-7 11:31

淘佬有唔少EPYC 7742 ES整機賣,又無聽到話伏,其實博得過,而且超級平,唔夠用雙路都有總共128c256t

回覆 5# Stiggy930
但你再諗諗 如果真係用得著AVX512
其實AMD真係令到商業用家慳唔少錢 (雖然都仲係要成部換新, 因為轉socket....)

回覆  Stiggy930
但你再諗諗 如果真係用得著AVX512
其實AMD真係令到商業用家慳唔少錢 (雖然都仲係要成部換 ...
danny9428 發表於 2021-4-7 13:58

咁如果係AVX-512嘅話,都唔使睇價錢因為都無得選擇。

型號多到咁