[電源器] 換牛一問

本身用緊FSP Aurum pro 1000w,換在6800XT後啪啪聲出現多在就
寄信問FSP佢回答

我們判斷這是EMI Choke 有共振的聲音, 原因來至於6800XT瞬間峰直功耗提升至740W .  從Nvidia 30系列/ AMD XT系列開始, 新顯示卡瞬間峰直功耗比起之前的250W大幅提升約3倍,  因FSP Aurum pro 1000w 屬於 2012年開發產品,  故無法因應新顯示卡瞬間峰直功耗3倍的新規格

EMI Choke 共振的聲音現象, 短期並不會影響安全性, 但長期仍然會影響使用壽命, 請知悉.  為了您的使用安全, 你可以考慮更換FSP Hydro G PRO 1000W, 因應新世代顯示卡的電源規格, 您可無顧慮的使用並確保電腦安全無慮.  

6800XT有咁大食咩   壽命 會唔會影響到我其他硬件?
本來想買antec hcg1000 extreme,不過睇佢好似係2018年發表火牛,會唔會無2020發布火牛相容性咁好
支援到瞬間峰直740W?

明白要買 ATX12 v2.52牛了

本身用緊FSP Aurum pro 1000w,換在6800XT後啪啪聲出現多在就
寄信問FSP佢回答

我們判斷這是EMI Choke 有共 ...
sum888 發表於 2021-6-1 19:07

如果以你呢個講法咁全部唔係ATX12 v2.52嘅牛都出事
用3090 3080 3070 6900xt 全部都要死

係咁知唔知ATX12 v2.52改左d乜?

喔,我打得不清楚,我想講我睇完知道應該係未買新ATX12 v2.52認証好?

以前有隻火牛又係啪啪聲,唔知咩事

十年前既牛... 換隻 1000W 金牛啦... 同display card 價比九牛一毛.

ANTEC Signature 1300 Platinum PSU
或者舊o野
Antec High current pro platinum 1300w

直接ax1600i
一步到位

謝大家
不過換在便宜又支援ATX12 v2.52 FSP Hydro G PRO 1000W了

不個想不到單路1000W都餵不飽6800XT
雖然沒重開機當機,但有聲真係煩

點解重換同一牌子?

點解重換同一牌子?
Miipp 發表於 2021-6-4 23:11

同問~