[主機板] [歷史科] H110/H270 PCI Express 線道數量上限 問題

H110 得6條PCI Express Lanes, 咁PCIE x16 咪用唔曬Bandwidth? 插埋條onboard M.2咪更慢?
要用到H270 先可以x16 + x4先發揮到M.2 既效能(用緊PLEXTOR PX-1TM9PGN+)?

Thanks

H110 得6條PCI Express Lanes, 咁PCIE x16 咪用唔曬Bandwidth? 插埋條onboard M.2咪更慢?
要用到H270 先可 ...
魚蛋Strike 發表於 2021-6-1 21:02

CPU 有PCIE 3.0 x 16
的確要用 H170/H270 才能發揮PCIe 3.0x4

但都要睇底板如何分配PCIe Lane

CPU 有PCIE 3.0 x 16
的確要用 H170/H270 才能發揮PCIe 3.0x4

但都要睇底板如何分配PCIe Lane ...
joelty 發表於 2021-6-1 23:21

請教下係咪唔用M.2,H110係咪都用唔盡PCIE x16?

一般而言底板上的PCIe x16直接來自CPU, 不是由晶片組來的, 所以用H110和用不用m.2對x16都無影響. 就算你唔用m.2, x16都唔會多了lane. 相反, 你唔插顯示咭, 你隻m.2都唔會快左, 因為只會行到底板H110晶片組的PCIe 2.0 x4.
不過你拎板model出黎先有得討論, 每間廠點樣設計走線都唔同.

請教下係咪唔用M.2,H110係咪都用唔盡PCIE x16?
魚蛋Strike 發表於 2021-6-2 09:48

你都係唔明CPU既PCI-e lane

一般H110底板可用PCI-e係CPU x16 + H110 x8 (總共有x24)
如果你唔用M.2, 又唔用任何底板上既PCI-e x1, 可以無視所有H110/H270等PCI-e lane

多謝2位ching,我唔知道CPU原來都有PCIE lane