[主機板] 32bit PCI card 主機板問題

小弟有2張工業32bit pci card,現在電腦死左要買過部新電腦,但市面上沒有2條pci slot主板,請問市面有無相關adapter/有咩解決方法?

搵工業底板/淘G41

有pci-e to pci adapter, 但無人會知你的工業用card可否用得到, 只有自己試一次

Asrock B85M pro4

小弟有2張工業32bit pci card,現在電腦死左要買過部新電腦,但市面上沒有2條pci slot主板,請問市面有無相關a ...
raywan 發表於 2021-6-3 17:20

部份 server 板仲有

你粒 u係?

我部 diy nas

就係用 Supermicro X11SAE
https://www.supermicro.com/zh_tw/products/motherboard/X11SAE

有兩條pci

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

回復 1 #raywan

要原生PCI 只能考慮B75 搭ivybridge

via HKEPC Reader for Android

PCI行32bit未算太舊唔難攪,如果係ISA就真係冇得攪要淘古董

PCI行32bit未算太舊唔難攪,如果係ISA就真係冇得攪要淘古董
PT100 發表於 2021-6-3 21:47

我估PCI bus (32-bit) 算係呢度有搞過電腦硬件嘅(人)半世至一世之前嘅產物

有pci-e to pci adapter, 但無人會知你的工業用card可否用得到, 只有自己試一次
集體回憶 發表於 2021-6-3 17:46

都係百零蚊一張,對商號嚟計都要試嘅啦。

Asus B350-plus 都有2條PCI