回覆 19# housing 應該係張顯卡問題,之前有拆過張卡,而家唔實一燒會過熱,想換水又唔識整,剩係想換個顯卡冷頭加個1體水,係a shop幫我訂先買到,12V輸出改作single rai呢個點set?

回覆 21# strikewinghk

https://www.corsair.com/ww/en/downloads下載CORSAIR iCUE v4.12.214。

安裝後會detect到AX1600i,click開佢,在左下方click Device Settings,見到default係Multi-Rail OCP,揀番Single OCP 就OK.

以AX1200i舉例:

回覆 23# housing
呢2個mod有咩分別?

訂線,所有o野都自定,又可解決問題,又吾係貴

回覆  housing
呢2個mod有咩分別?
strikewinghk 發表於 2021-6-12 12:35

Multi 瞬間耗電量斬一半 應付唔到新卡瞬間耗電量 而啟動保護

回覆 26# MelonGx
唔該晒師兄,暫時未出問題,但裝左果個CORSAIR iCUE v4.12.214,搵唔到我隻牛,係咪隻牛要搵條線連落塊板到?

回覆  MelonGx
唔該晒師兄,暫時未出問題,但裝左果個CORSAIR iCUE v4.12.214,搵唔到我隻牛,係咪隻牛要搵條 ...
strikewinghk 發表於 2021-6-14 15:27

隻牛有個port 會連落usb port到

我以前都有隻ax860I ,  
用左兩年左右, 之後就有時會跳電
轉做single rail 都無用

回覆 27# strikewinghk

跟牛有個硬件叫corsair link digital,要把該硬件的接線插進牛,把另一端用跟牛的一條USB線插進底板的USB2 Port,才能監察牛的輸入輸出數據。

https://www.youtube.com/watch?v=YuhIZD9Hfk0

上面搞錯,AX1600i的corsair link digital已內建,只需把跟牛的USB Mini to Motherboard Header Cable (+800mm)插進底板的USB2 Port就可以了。