list disk 見到GA, 用埋 clean all
Windows setup 都係見唔到..........
~蜜蜂~ 發表於 2021-7-11 14:21

sel disk x
clean (注意: 會清晒所有partition唔留任何data)
convert gpt
試下setup ui度refresh 一次睇下有冇

大大隻 Win 10 installation USB  點 整出來?
toylet 發表於 2021-7-11 16:22

既然都已經boot得入隻手指 應該冇關係
如果冇nvme driver就唔會list disk果時搵到隻ssd
但最唔明係點解uefi boot會搵唔到隻mbr碟
正常黎只要win10 installation有driver 搵到既碟唔理mbr定got 裝唔裝到都照樣list晒
除非佢搞錯左list disk見到果隻原來唔係ssd黎
或者佢隻win10手指唔係原版 奇奇怪怪

當然 最好有圖

既然都已經boot得入隻手指 應該冇關係
如果冇nvme driver就唔會list disk果時搵到隻ssd
但最唔明係點解u ...
1597532468000 發表於 11/7/2021 17:07

小人用 Rufus 整 Win 10 USB 時有得揀 MBR 和 UEFI....

小人用 Rufus 整 Win 10 USB 時有得揀 MBR 和 UEFI....
toylet 發表於 2021-7-11 18:46

mbr咪用legacy boot囉 咪又係咁裝
既然已經boot起左隻usb 已經冇關係