[電腦組合] 自組NAS建議

最近想自組過部新server取代部HP Microserver Gen8 (E3-1265L v2)正式作為NAS使用, 由於用開exsi分別安裝routerOS, 不能說(非正式使用), openwrt+v2ray及windows, 新機希望可以再慳電啲同正式咁裝返起碼3隻HDD行RAID, 所以Microserver Gen10 plus就不作選擇, 留意過Xeon概E3-1240LV5概TDP只有25W, 加上淘寶有唔少E3概洋垃圾賣, 不過mother board方面就比較少選擇, 唔知大家有無咩M-ATX概機或其他config可推介下呢? 因為想可以分別裝4 port 2.5G概network card, hardware raid controller card同HDMI VGA card作passthrough直通VM用。

NetSoul 發表於 2021-8-12 13:00

Case我打算用Fractal Design Node 804, 反正個電視櫃放得落, 我又唔需要hot plug啲碟.

Case我打算用Fractal Design Node 804, 反正個電視櫃放得落, 我又唔需要hot plug啲碟. ...
erickkk 發表於 2021-8-12 13:08

到你要換 hdd

就會後悔點解唔用

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

到你要換 hdd

就會後悔點解唔用

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)
kofz 發表於 2021-8-12 15:32

感覺HDD又唔洗成日換, 我部Gen8幾個月唔清潔就已經吸晒塵, 所以反而係case入面我會覺得仲好無咁易係啲bay概邊吸晒啲塵入去, 一般server setup好咗其實都好少攪佢內部, 打算買3隻16TB行raid5用住先, 應該無咁快要換或加HDD

到你要換 hdd

就會後悔點解唔用

kofz 發表於 2021-8-12 15:32

係煩到嘔

回覆 2# NetSoul

呢隻箱,真係幾正喎。

回覆 7# 風十三

咁日喺 TB 都睇到呢隻 NAS Chassis,

都幾想買,不過,怕個 8隻 HDD Tray

係雞嘢,   咁就失咗意義.

加上  HDD 貴到咁......

回覆  風十三

咁日喺 TB 都睇到呢隻 NAS Chassis,

都幾想買,不過,怕個 8隻 HDD Tray

係雞嘢,   咁就 ...
dds 發表於 14/8/2021 17:02

HDD此時此刻,真係如狼似虎。