[中央處理器] AMD Socket AM5或沿用AM4散熱器孔距/扣具設計

https://videocardz.com/newz/amd- ... w-tdp-sku-confirmed
現有AM4散熱器或無痛過渡至AM5使用, 水冷用戶大褔音
唔係正方形孔距塔散都係要打橫可惜了

形狀睇落AM4一樣, 就爭孔距o既實際數字

補充一點因為AM5係LGA插槽, 有保護蓋所以唔會拔劍, 唔會因為沿用AM4設計而有拔劍問題

順帶一提對家LGA 1700係改左新孔距, 廠唔單獨出新扣具配件就要買過個新散熱器
Noctua一如以往免費提供新扣具
https://videocardz.com/press-rel ... for-its-cpu-coolers

現有AM4散熱器或無痛過渡至AM5使用, 水冷用戶大褔音
唔係正方形孔距塔散都係要打橫可惜了

形狀 ...
GeneralShepherd 發表於 17/8/2021 19:55

無謂 製造 垃圾 就 真... 無端端 改 尺寸 真是 幾 無謂...

終於行LGA

一早應該amd/intel 用同一散熱器孔距
電話平板不論an/ios用同一type-c

補充一點因為AM5係LGA插槽, 有保護蓋所以唔會拔劍, 唔會因為沿用AM4設計而有拔劍問題
GeneralShepherd 發表於 2021-8-17 19:55

新手唔識拆, 先會拔劍姐.

順帶一提對家LGA 1700係改左新孔距
GeneralShepherd 發表於 2021-8-17 19:55

LGA 1700個z-height細咗, 就算有舊mounting holes都不能直用(散熱器壓力不足), 只能話係Intel慳成本(CPU heat spreader)的代價

冇意義.....到時你都會買個新的.........

電話平板不論an/ios用同一type-c  ...
aesopv46051 發表於 2021-8-17 21:31

Intel:做到AMD咁兼容,冇得逼你哋換嘢咪賺少好多?不了

電話平板不論an/ios用同一type-c
Apple:每個lightning頭授權費成二十幾蚊,轉type-c咪每年賺少幾億?不了

AMD 新socket 我就有所保留
300/400/500 嘅底板經驗話我知第一代都係避開好D

不過前提係佢換代唔換socket

AMD 新socket 我就有所保留
300/400/500 嘅底板經驗話我知第一代都係避開好D

不過前提係佢換代唔換socket ...
kennyleunghk 發表於 2021-8-18 10:13

反正第一代DDR5都唔會掂啦
得個4800MHz畀錢幫人debug不了