[開箱] Beelink GK55 Mini PC 開箱簡單評測

等左好耐二手區都冇mini PC, 咁索性在淘X以RMB1099 買番黎,
Beelink GK 55 Mini
基本規格
Intel Celeron J4125
8G 2400MHz DDR4 RAM
256G M.2 SATA3 SSD
1G LAN + WIFI-AC

包裝盒大過一部計算機DD

盒背詳細列明規格

盒內見到GK55真身

入面有GK55本體, 說明書, 一長一短HDMI 2.0線, monitor mount, 螺絲及英規火牛

機身前方有電源鍵, MIC+EAR PHONE插孔, 2 X USB 3.1

機背有電源孔, 兩個HDMI 2.0, 1G LAN 及2 X USB 3.1

拆開底蓋睇下, RAM係雜牌,  晶片係SK Hynix, SSD 都係雜牌, chip 東芝出品, 控制器則為Silicon Motion SM2258X, 仲可以加一隻2.5吋 SSD/HDD

簡單測試

Intel Celeron J4125 4核4線CPU, 最高只支援8G RAM

冇野做既情況下CPU 都50度C, 散熱扇唔算嘈, 尤其如果真係掛在mon背脊應該唔多覺.

無名無性SSD

測下SSD速度, 又好似唔差喎

最緊要測下播4K 得唔得, 結果係暢順既, 前提係唔好有太多背景APP行緊, 播youtube 4k時係頭段窒一兩下, 跟住都好順滑, CPU使用率看起來不高, 但只要switch一下APP畫面就即窒, 情況十分不錯

總評, 以呢個價錢唔洗買二手, 可以播到4K當然係超值啦, 盒仔又細唔阻訂, 要求不高做埋文書都絕對冇問題, 都係暢順既, 如果128G SSD 仲唔洗RMB1000添, 當然, 耐唔耐用又係未知數.

官方LINK:
https://www.bee-link.com/collect ... oducts/beelink-gk55

YOUTUBE 評測: (有D鱔味)
https://www.youtube.com/watch?v=dBrrVe41HTQ&t=316s

前面mic插可唔可以插喇叭線出聲??
a1234kitkit 發表於 2021-9-24 18:59

未試過, 但我放廳駁大電視, 用HDMI已夠哂

回復 40 #soccerism

Cpu問題
因為佢核心仍然是 atom级別 不能同corei系列比較
可能第一代 Corei仲快過尼粒野
用過Atomz8700...評價係不會再用返 真係看下1080p h264 YouTube就可以
最少都要 CoreM cpu

via HKEPC Reader for Android

等左好耐二手區都冇mini PC, 咁索性在淘X以RMB1099 買番黎,
Beelink GK 55 Mini
基本規格
Intel Celeron J ...
soccerism 發表於 2021-8-23 20:47

前面mic插可唔可以插喇叭線出聲??

LTSC 唔係咁樣賣出街架.....最好刪左你個reply啦

想問下淘佬上寫輸出hdmi 2.0, 但係粒u 輸出應該係1.4

咁出唔出到4K 60hz?

回覆 82# mxc
機身有無 Windows 雷射貼紙?
有就係正版,無就唔係
https://www.microsoft.com/zh-tw/howtotell/hardware-pc-purchase

OK 明白哂, 唔再討論呢個問題
費事一陣個post ban埋冇得討論部主機

我部機跟機既office係唔知咩LTSC版
mxc 發表於 2021-9-23 18:38

Long Term Servicing Channel
係俾企業個 d 長期唔 Update 既機用 , 呢個係零售機唔應該出現既版本

office可能係, 但windows應該係跟機OEM, 合法可用??
mxc 發表於 2021-9-23 20:32

Windows唔使crack都有方法activate
係咪正版OEM版就講真證實唔到