之前個部 雙Lan GK 55 拆左散熱片 睇
應該雜牌CHIPS黎 上網搵唔到資料

另外 最近又買多部GK MINI ,J50 ...
nameless.ken 發表於 2021-9-17 14:41

有啲想請教下師兄你,
見你話部機閒置都四十幾五十度左右
想問下如果想自己外部加風扇幫佢提供散熱.
一般如果使用notebook散熱板(即係網中間有個風扇嗰啲)
你個人覺得咁樣效果會唔會好些少?
其實我自己一直玩緊一款已經出咗差唔多有十六七年嘅神話網遊遊戲
我一直都諗緊如果用嗰啲嚟做網遊補助掛機用究竟得唔得?
我都見佢內置顯示已經足夠推得喐
而家最大嘅問題就係擔心佢個散熱究竟可以點樣再加強,唔該曬

回覆 61# ppoppq123

部雙lan  gk55 idel  43度 Full load 56-58。。。唔過60
應該係粒u既問題

部J5005 GK MINI SUPPORT WINDOWS 11 有TPM
部雙LAN版冇
2021-09-17 230528.jpg

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

ram single channel效能節損

華擎有出j4125    j5005  j5040 itx底板Dual Channel
https://www.asrock.com/mb/Intel/J4125-ITX/index.asp#Specification

ram single channel效能節損

華擎有出j4125    j5005  j5040 itx底板Dual Channel
penay 發表於 2021-9-18 14:42

知但係即使係華擎佢最大支援都係得8gb
如果為咗要Dual channel夾硬要買兩條4gb ram呢配合嘅話
咁我寧願要一條單條8gb至少以後升級都會更好
而且買華擎呢啲板仲要買埋Ram同埋m2又要買埋機箱
加加埋埋個價錢拍心口肯定貴過呢部mini 機
搞咁多嘢咁麻煩不如直接買一部呢啲機仔更加實用
當然見呢啲機仔唔太多人討論
有可能係因為見到係淘寶貨個價錢真係堅有性價比間接倒咗唔少香港代理嘅米

文書機夠用啦陰陽燭

回覆 60# nameless.ken
https://www.bilibili.com/read/cv5851028
https://www.bilibili.com/video/BV1f7411973o
咁樣大概估到隻 SSD 係咩料
唔擺咩重要資料又無咩所謂嘅,最多只係數據火葬場

身痕想問下, 有冇勇士會試下插16G RAM 1條落去, 究竟得唔得?
官網話 J4125 只行8G RAM

想問呢啲機仔用唔用到外置硬碟,唔駛插火牛嗰種。

回覆 68# HORUS~

用到的,已試過 前置既USB 頭駁2.5" USB 硬碟盒無問題

回覆  HORUS~

用到的,已試過 前置既USB 頭駁2.5" USB 硬碟盒無問題
nameless.ken 發表於 2021-9-21 19:44

唔該晒,咁我雙11就放心買部嚟玩下喇。