等左好耐二手區都冇mini PC, 咁索性在淘X以RMB1099 買番黎,
Beelink GK 55 Mini
基本規格
Intel Celeron J ...
soccerism 發表於 2021-8-23 20:47

跟機係咪已經有埋win10中文繁體 ( pro / home ) ?

價錢取勝

跟機係咪已經有埋win10中文繁體 ( pro / home ) ?
caihk 發表於 2021-8-28 11:26

係Win 10 Pro, 如果唔係amazon或本地網購有得賣, 真係懷疑佢係咪.......

而且, 逃保仲可以要求裝埋............大家明的

除左SSD 可能有D升級空間外, J4125 本身最大只支援單通道8G DDR4-2400 RAM, 即係跟機已頂爆, 冇得upgrade ...
soccerism 發表於 2021-8-26 20:14

請係咁講,其實唔係,Asus PN40 (J4005) 上到16G或以上,我用緊16G。官spec 都係8GB。

係Win 10 Pro, 如果唔係amazon或本地網購有得賣, 真係懷疑佢係咪.......

而且, 逃保仲可以要求裝埋.. ...
soccerism 發表於 2021-8-28 16:06

火牛係咪香港三腳  ? 計埋運費 (集運/直送) 咁部機買咗幾錢 ?

部機有哂ram同m2 ssd,  又有埋os, 真係插電就用得 , 而且耗電量又咁低, 真係好OK, 但係就唔知耐唔耐用, 過千既淘寶野但係冇保養(斷估都唔會退返上去換/整)有啲啲賭搏成份 ..

而且, 逃保仲可以要求裝埋.. ...
soccerism 發表於 2021-8-28 16:06

我用緊 Minisforum....個 Windows license 我行 official microsoft 講嘅 checking command 話係真的。

火牛係咪香港三腳  ? 計埋運費 (集運/直送) 咁部機買咗幾錢 ?

部機有哂ram同m2 ssd,  又有埋os, 真係插 ...
caihk 發表於 2021-8-28 18:06

任揀美式或英規, 不加錢

我用官方集運咋, 運費不用HK$20

請係咁講,其實唔係,Asus PN40 (J4005) 上到16G或以上,我用緊16G。官spec 都係8GB。 ...
666 發表於 2021-8-28 16:23

我都覺得奇怪, 以現代CPU 角度諗, 冇乜可能支援咁少RAM,

不過買呢部機既初心都係平平地放佢響廳當播放器用, 只要運作暢順就收貨, 除非Win 11真係好大食, 否則唔會再花錢落去了.

我都覺得奇怪, 以現代CPU 角度諗, 冇乜可能支援咁少RAM,

不過買呢部機既初心都係平平地放佢響廳當播放 ...
soccerism 發表於 2021-8-29 09:28

齋播片都可以考慮裝 linux....又會爽好多

見唔少CHING都好似有興趣咁,
唔想大家以為我係打手, 買左番去後悔, 咒罵我,
我指運作暢順係"只係唔窒", 實際上和6代或打後的i3/i5/i7係有極大分別的, 即使只係行內顯, 呢粒J4125 係緊緊夠用, 基本文書都OK, 但不適合開十幾廿個windows不斷copy and paste既重度文書工作.

比較我一部 i5-2400, HD6670, 16G RAM, 256G SATA 3 SSD, 都係部舊i5 順滑D. 可能得8G RAM真係爭咁D