[開箱] Beelink GK55 Mini PC 開箱簡單評測

等左好耐二手區都冇mini PC, 咁索性在淘X以RMB1099 買番黎,
Beelink GK 55 Mini
基本規格
Intel Celeron J4125
8G 2400MHz DDR4 RAM
256G M.2 SATA3 SSD
1G LAN + WIFI-AC

包裝盒大過一部計算機DD

盒背詳細列明規格

盒內見到GK55真身

入面有GK55本體, 說明書, 一長一短HDMI 2.0線, monitor mount, 螺絲及英規火牛

機身前方有電源鍵, MIC+EAR PHONE插孔, 2 X USB 3.1

機背有電源孔, 兩個HDMI 2.0, 1G LAN 及2 X USB 3.1

拆開底蓋睇下, RAM係雜牌,  晶片係SK Hynix, SSD 都係雜牌, chip 東芝出品, 控制器則為Silicon Motion SM2258X, 仲可以加一隻2.5吋 SSD/HDD

簡單測試

Intel Celeron J4125 4核4線CPU, 最高只支援8G RAM

冇野做既情況下CPU 都50度C, 散熱扇唔算嘈, 尤其如果真係掛在mon背脊應該唔多覺.

無名無性SSD

測下SSD速度, 又好似唔差喎

最緊要測下播4K 得唔得, 結果係暢順既, 前提係唔好有太多背景APP行緊, 播youtube 4k時係頭段窒一兩下, 跟住都好順滑, CPU使用率看起來不高, 但只要switch一下APP畫面就即窒, 情況十分不錯

總評, 以呢個價錢唔洗買二手, 可以播到4K當然係超值啦, 盒仔又細唔阻訂, 要求不高做埋文書都絕對冇問題, 都係暢順既, 如果128G SSD 仲唔洗RMB1000添, 當然, 耐唔耐用又係未知數.

官方LINK:
https://www.bee-link.com/collect ... oducts/beelink-gk55

YOUTUBE 評測: (有D鱔味)
https://www.youtube.com/watch?v=dBrrVe41HTQ&t=316s

支持開箱

等左好耐二手區都冇mini PC, 咁索性在淘X以RMB1099 買番黎,
Beelink GK 55 Mini
基本規格
Intel Celeron J ...
soccerism 發表於 2021-8-23 20:47

睇到 Netflix 4k ?

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

直接跟英規牛都唔錯

呢粒Celeron上網睇網頁會唔會窒?

恭喜師兄買到好產品。

我上年9月買左2部BeeLink,跟你既差不多config 不過薄o的,裝唔到hdd。  現在長閞放屋企,當win365 咁用。在外如要用win,就用tablet /chromebook 經openvpn+ms remote desktop log in BeeLink。  部機火牛12v2a 最多24w,用好少電。溫度又唔高。  另一部放公司長開。

真文書機

唔知我有冇睇錯

Network 寫住WIFI 2.4G + 5.8G

恭喜師兄買到好產品。

我上年9月買左2部BeeLink,跟你既差不多config 不過薄o的,裝唔到hdd。  現在長閞放 ...
hyperbola 發表於 2021-8-24 14:20

你個部都可以拆開加RAM換SSD?
BTW幾錢,佢個部128GB未計運要HK$1200
雖然$1450買左隻有漢科保既J4125迷你機,如果等雙11有平都會想買黎玩下

中規中矩,無咩特別吸引