[記憶體] 現在RAM很便宜?

偶爾看到有人說現在RAM很便宜,建議增大,但對於正在用舊機的人並沒有意義。DDR4 RAM的確便宜,但不少人仍在使用DDR3甚至DDR2的,都較DDR4昂貴,而且不少電腦只有一條RAM槽,如果由2GB增加為4GB,必須放棄2GB,另外買4GB。

via HKEPC Reader for Android

仍使用DDR2的話唔建議加ram

建議直接換機
nelsonlee130 發表於 2021-8-27 15:24

尋日装咗部ddr2 1066, Windows 11, 好順

"不少電腦只有一條RAM槽"

講緊Notebook?
hi^^ 發表於 2021-8-27 14:30

是,手提電腦,現正使用的只有一條RAM槽。

講緊Notebook?
hi^^ 發表於 2021-8-27 14:30

呢句話不太貼地,以本人對於電腦的知識,現時不少電腦兩條RAM槽,大多數4條才對。

via HKEPC Reader for Android

仍使用DDR2的話唔建議加ram

建議直接換機

偶爾看到有人說現在RAM很便宜,建議增大,但對於正在用舊機的人並沒有意義。DDR4 RAM的確便宜,但不少人仍 ...
daemongmong 發表於 2021-8-24 16:53

講緊Notebook?

回覆  daemongmong

大眾家用市場,最貴嘅應該係  Rambus,
幫過一件 蠔客出過一次,連有錢人都話貴,
咁就 ...
dds 發表於 2021-8-25 11:26

我感覺係個 d 30-pin 蟲夏/nec FPM ram 最貴

我2016年買傾si騰ddr4 8gb 2666MHz先至 225蚊 記得仲買貴咗 price 有啲賣緊21x 大哥點樣仲平咗

電腦硬件對於其他玩物, 係平到笑嗰隻!

一 d 都唔平

買 128g 要成 7-8千
x37 發表於 2021-8-24 21:34

RAM最緊要大,唔駛靚。反正主流RAM都係外國chip..
我部機用大陸無名 RAM, 4x32.. 最特價時買, 2千4人仔埋單.

因為4條, 基本都要降少少頻, 過到 RAM test 基本上就可以用.