[中央處理器] 上carousell 很lag,應該買mac mini m1定升級cpu?

升級cpu既會買5950x,其它野用返原有既
或者買mac mini m1用safari

現有器材
32gb ram
m2 ssd
1g寬頻

會重度用carousell, search貨品顯示太多貨品時,會lag機
之前問過話關cpu單核慢事,因carosuell用單核cpu,
之後找資料,5950x應是單核最快,所以想換這粒cpu

另外發覺apps版carousel快過網頁版,所以想試下mac m1 safari睇下有無改善。

你係應該要一張有 HEVC 硬解嘅 Display Card

carosuell lag係因為個網頁寫得差啫
佢個手機app 問題係無咁嚴重

kennyleunghk 發表於 2021-9-6 11:17

1.網頁寫得差可以用cpu補救嗎,例如用最強既3990x?
2.apps快是否因arm cpu問題,如果用返arm cpu既apple mac mini m1,情況會有改善?

kennyleunghk 發表於 2021-9-6 11:17

Carosuell 個網頁寫得好差, 分類都差, 肥花快好多

網頁寫得差可以用cpu補救嗎<-不能

我同時有3600 DESKTOP 同MBA M1, 感覺唔到上網有咩分別

2.apps快是否因arm cpu問題,如果用返arm cpu既appl ...
膠記牛奶 發表於 2021-9-6 11:24

你用幾強既CPU都好, 最多俾你快一個double
但係carousell一路load more係內容以倍計, 你冇可能搵快N倍既CPU

至於單核係javascript先天特性, 唔係carousell既問題, 所有網頁都係咁
佢係衰scroll走左既內容唔會recycle

2.apps快是否因arm cpu問題,如果用返arm cpu既appl ...
膠記牛奶 發表於 2021-9-6 11:24

係唔得嘅, 睇個web 似係用angular 寫嘅
論速度javascript 係極之快
我自己寫個web, 某page loop 3萬幾隻record, 用array.filter() 黎filter 都係0.0x 秒完成嘅事
佢個web 可以慢成咁明顯係code 嘅結構上有嚴重問題, 打開個F12 除左一大堆warning
仲有D console.log 無抹走, 真係好求其

應該要最少 24 核, 最少 128GB ram 的文書機

裝個android x86 用返android app 睇

佢個web真係比其他的慢, 不過免費就無甘多要求了