[操作疑難] 乜依家有手機可以直接裝windows?(有片)

https://www.youtube.com/watch?v=4QnVNkZVnfc

睇落唔似遠端或用虛擬行,

arm cpu可行x86指令?

其實這也是我一直以來想做到既目標,手機雙os,流動用android,回家或工作時,手機接mon行windows,電腦主機都唔洗買,一部手機通天下。

電腦主機只給一些專業工作級或遊戲發燒友使用,一般文書上網,一部手機已夠。

呢樣叫Windows on ARMS
除咗845外Rasberry Pi都有,係原生ARM系統,唔係行x86

其實這也是我一直以來想做到既目標,手機雙os,流動用android,回家或工作時,手機接mon行windows,電腦主 ...
膠記牛奶 發表於 2021-9-6 15:16

然後當你跌左部電話, 一夜回到石器時代 ?

除咗845外Rasberry Pi都有,係原生ARM系統,唔係行x86
Ezra 發表於 2021-9-6 15:26

即係類似以前既 windows rt?

即係類似以前既 windows rt?
膠記牛奶 發表於 2021-9-6 15:36

No
可以行到正常x86嘅program,不過會比較慢。rt係根本行唔到嘅

Ezra 發表於 2021-9-6 15:26

win 10 ARM 行不到 x64
好多限制

到 win11 ARM 好似行到 x64
EMU 有無 apple 效率咁高就好難講

win 10 ARM 行不到 x64
好多限制

到 win11 ARM 好似行到 x64
EMU 有無 apple 效率咁高就好難講
usei 發表於 2021-9-6 16:15

我知