[電腦組合] 大家比d 意見, VM Ser 邊個配法方向好d

用途: 裝esxi , 界vm 出來用
VM界法 : 【2c 4GB ram】既倍數
需要VM數: 現在16 , 將來 >24 甚至更多

大家比d 意見?
而家我15/16 唔知點好

==============================

心儀組合A
EPYC 7272
Supermicro H11SSL-C / H12SSL-C
4 x 32GB ECC RAM
老母板本身已有SAS controller ,配icy dock SSD 抽取盒行SASHD 插8隻 SSD

心儀組合B
5950x
Asrock rack X570D4I-2T
4 x 32GB ECC SO-DIMM
唔加卡情況下冇SAS, 就咁插8隻SSD

==============================

組合A
Pros:
1. 當第時跌價隨時可以平執64 核
2. 有好多空間升 RAM
3. 大量 PCI-E 配乜都得
4. 本身有SAS
5. Supermicro > Asrock Rack

Cons:
1. 體積, 最細都要o11 mini 個size
2. 上代 Zen2 , 又得12核
3. EPYC 2代 / 3代而家因為冇乜貨, 冇乜選擇之餘又貴.
4. 用左SAS 之後乜鬼野都要配齊 SAS (例如icy dock cage), 又係一大筆支出.

組合B
Pros:
1. itx 板又唔洗配 GPU, 可以塞入細 itx 箱 (狠心d 甚至可以配A4, SSD 用雙面膠大法塞入去)
2. Zen3 16核 市面上最快
3. 造價比組合A平, (現時)性能比組合A高

Cons:
1. Asrock 既野...嗯你明白既
2. ECC SO-DIMM 難搵, 又比普通ECC DIMM 貴, 以後又唔可以重用
3. 散熱器難攪 (Reddit 友話可以自行加工移除原裝背版)
4. 上限就係16核128GB RAM, 冇得再升級.
5. 底板既SATA 好大可能冇 hotplug 支援

做VM farm ... 肯定越多ram 越好
以後會後悔的

做VM farm ... 肯定越多ram 越好
以後會後悔的
lawrencelau1 發表於 2021-9-10 17:21

16c32T 配 128GB ram 應該夠吧?
每條Thread 配到 4GB ram

CKmk2 發表於 2021-9-10 19:46

遲下啲ram 又會覺得
4 GB 唔夠, 要6GB, 8GB ...

ram 冇得share, CPU 可以share ...

投組合A一票 RDIMM仲平過OC RAM
不過有大量VM的用途
樓主或許可以考慮用雙CPU的EPYC

CKmk2 發表於 2021-9-10 19:46

睇你用途
如果你拎黎開下簡單linux web server之類, 4GB夠

如果你要裝windows vm, 4GB好勉強, 最少8GB
如果要mssql server, 16GB已經好基本

睇你用途
如果你拎黎開下簡單linux web server之類, 4GB夠

如果你要裝windows vm, 4GB好勉強, 最少8GB
...
KinChungE 發表於 2021-9-15 16:29

其實而家我自己每個windows vm 只係比2c 4GB ram
可能我太孤寒

做 VM Host , 唔駛諗一定係 A

好啦好啦

EPYC 啦
希望過一陣二手EPCY 會平d

二手? 新的都難買