[中央處理器] 想問下而家出機用I定A多

呢兩年無乜點留意呢啲,對上一部仲用緊3900X+X570 MASTER,近排又屎忽痕想轉ITX,想問下而家用邊隻U組ITX多啲?

另外想問下3900X+x570 master賣唔賣到3000。。當年買都幾貴下

2021仲講D咁既野,睇到尬覺得羞家。
你I又好A又好。
用win10就算HDD都會快過你用XP,
用SSD又點都會快過 ...
allen05073003 發表於 2021-9-18 10:06

好心講嘢就唔好咁不負責任咁吹到咁大啦,WinXP用HDD開機快到Win10根本見唔到WinXP嘅車尾燈,Win7同MacOS 10.x都只係見到WinXP嘅車尾燈咋,到今日用HDD開機可以同WinXP一樣快係只有Linux 5.x先至做到。

用SSD開機嘅話開機速度樽頸位係RAM時脈嗰度,但係RAM時脈需要有極大提升至可以做到開機快幾秒。

你I又好A又好。
用SSD又點都會快過 ...
allen05073003 發表於 2021-9-18 10:06

你知道自己講緊乜嗎?
用win 10 快過xp? 未試過請勿亂吹水。
定係你想拎十年前同價錢嘅機比?
而家正宗文書計,性能梗係嚴重過剩,乜cpu都快
POST慢點會唔係問題
其實你知唔知POST係乜?

正宗文書就係要開機快啲開得著個word/excel唔等得
無乜數據處理的話cpu多幾粒核其實無乜用
i記開機POS ...
ckyuen2 發表於 2021-9-17 23:21

你I又好A又好。
用SSD又點都會快過你用HDD。
真實用A同I既分別細到分唔到

via HKEPC Reader for Android

一出3900X用到而家未試過有問題,肯定用家問題
普信 發表於 2021-9-9 17:47

肯定係土地問題

香港絕對係 3900x + itx 滲透率最高的城市

i記正宗文書
apple0701 發表於 2021-9-17 23:14

正宗文書就係要開機快啲開得著個word/excel唔等得
無乜數據處理的話cpu多幾粒核其實無乜用
i記開機POST普遍係快
突然轉a會慢到唔係好慣

回覆 23# CKmk2

你講的也沒錯
Socket+Cooler佔太多位

要用足4條正常ram 用Narrow-ILM Style Cooler主板
https://www.supermicro.com/en/products/motherboard/X11SRi-IF
或者考慮 embedded 主板
https://www.asrockrack.com/gener ... del=EPYC3451D4I2-2T

回覆 20# CKmk2

這塊不是Standard ITX
睇落似係要落10GbE電口散熱+M.2.所以加長左

家用amd,公司幾百部機用intel

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)