其實樓主你係本身係新機箱有Type E公?  
定係底板有個19 pin多左想出唔知點用? ...
happychanbb 發表於 2021-9-14 23:39

是後者

是後者
smallbbbb 發表於 2021-9-15 00:06

如果你機箱無19pin 你又想要用
你可以買USB3.0 19pin 擋板

再唔係你想自己DIY 放位可以買

但你機箱無3.0 應該有D舊
可能揀5.25"

果隻type F 係俾本身有type -c 頭嘅前置機箱用
無必要轉去 type F 再買Type F線

我有厘條1.2M& 2M版各一
試過2M個條駁m1 macbook同usb 3.1gen2 既NVMe盒係行到10Gbps
其實依家d標準好 ...
akitohk 發表於 2021-9-14 23:50

唔係話過左一定唔得, 只係就算用哂合格既cable都唔保證work咁解
另外, TB3係40Gbps先上限0.5m
20Gbps去到2m都仲得

Passive lower cost cables are only capable of 20Gbps data transfer at 1m or 2m lengths, but can achieve the full 40Gbps at a shorter cable length of 0.5m.

唔係話過左一定唔得, 只係就算用哂合格既cable都唔保證work咁解
另外, TB3係40Gbps先上限0.5m
20Gbps去到 ...
KinChungE 發表於 2021-9-15 01:34

我個陣就係見到有唔少人review 2M個條插eGPU都行到40Gbps 先試
不過個下都真係好混亂半信半疑咁 (我落單個陣仲平過依家厘個價 )

我個陣就係見到有唔少人review 2M個條插eGPU都行到40Gbps 先試
不過個下都真係好混亂半信半疑咁 (我落單 ...
akitohk 發表於 2021-9-15 03:35

Apple 2m果條係Active Cable黎, 入面有chip
Active既Optical Cable就算幾十米都得

Apple 2m果條係Active Cable黎, 入面有chip
Active既Optical Cable就算幾十米都得
KinChungE 發表於 2021-9-15 09:55

但我講個條2M應該係passive
而且只係賣200蚊左右
所以好奇怪

如果你機箱無19pin 你又想要用
你可以買USB3.0 19pin 擋板

再唔係你想自己DIY 放位可以買

但你機箱無3 ...
happychanbb 發表於 2021-9-15 01:26

thx, #2 & #3 已有答案