[操作疑難] onboard USB 3.1 10gb/s

https://www.supermicro.com/zh_tw/products/motherboard/C7Z170-M

呢塊底板spec. 有兩個port 係for前置 usb 3.1 10gb/s , 但我見佢係USB 3.0 19 pin 唔係 Type E 插口, 想問下知唔知要配乜線才用到?

謝謝

Type A都出到10Gbps
要轉Key A就打返keyword搵

或者簡單d買Type A轉Type C

Type A都出到10Gbps
要轉Key A就打返keyword搵

或者簡單d買Type A轉Type C
雲一0一 發表於 2021-9-9 19:20

thx, 咁即係我照插機箱條usb 3.0 落去, 咁果兩個usb A 就會行到 10gbps, 如果要插type C Device 咁買個轉插就得, 咁應該簡單d

謝謝

thx, 咁即係我照插機箱條usb 3.0 落去, 咁果兩個usb A 就會行到 10gbps, 如果要插type C Device 咁買個 ...
smallbbbb 發表於 2021-9-9 20:13

留意部分adapter得2.0

thx, 咁即係我照插機箱條usb 3.0 落去, 咁果兩個usb A 就會行到 10gbps, 如果要插type C Device 咁買個 ...
smallbbbb 發表於 2021-9-9 20:13

係, 不過留線既長度 (包括機箱內)
USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps) cables can reach up to 1 meter.

USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps) cables can reach up to 1 meter. ...
KinChungE 發表於 2021-9-14 16:49

如果有1 m 應該都夠用.

如果有1 m 應該都夠用.
smallbbbb 發表於 2021-9-14 21:16

不過1m要包埋延長線(包括機箱內)的長度... 有D麻煩...

不過1m要包埋延長線(包括機箱內)的長度... 有D麻煩...
antlee 發表於 2021-9-14 23:27

入面用左500mm, 咁出面仲有500mm, 其實正常應該夠用喎

入面用左500mm, 咁出面仲有500mm, 其實正常應該夠用喎
smallbbbb 發表於 2021-9-14 23:29

其實樓主你係本身係新機箱有Type E公?  
定係底板有個19 pin多左想出唔知點用?

USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps) cables can reach up to 1 meter. ...
KinChungE 發表於 2021-9-14 16:49

https://www.amazon.com/gp/product/B08HQZ3TZ9
我有厘條1.2M& 2M版各一
試過2M個條駁m1 macbook同usb 3.1gen2 既NVMe盒係行到10Gbps
其實依家d標準好亂
之前又係話tb3 cable 唔可以長過幾多,
但厘條2M我駁tb3 docking同10gb lan同出mon再駁多隻tb3 NVMe盒都無問題
(雖然應該咁都試唔到行唔行盡40Gbps)