CPU: AMD Ryzen 5700G
板: Gigabyte B550M AORUS PRO-P
BIOS: F13
牛: Antec NE750G
Mon: AOC 17" 5:4

無 ...
roytam1 發表於 2021-10-16 00:49

我今日都買左asrock b550-itx/ac行5600g,boot左20~30秒都係無畫面,no HDMI signal,好驚,唔知使唔使上代理換板
Motherboard:asrock b550-itx ac BIOS version unknown但係盒上有張label寫住support ryzen 5000 series
CPU:5600G
RAM:Adata XPG 3000Mhz
PSU:Antec NEO gold 650W
case: Jonsbo C2 black $220
External lan card: Intel Pro PT1000 (試過無問題先上機)
問題:按power制,火牛,cpu fan會轉,HDMI no output signal, back screen,等左20~30s都係no signal,唔知咩問題

應該係要update bios
tompkyou 發表於 2021-10-20 09:09

咩畫面都無,點update BIOS

應該係要update bios
tompkyou 發表於 2021-10-20 09:09

yes,今日帶板/U上代理,佢幫我用3600x+display card 開機update BIOS,之後5600G就生猛曬
原來新板係舊version BIOS,要最新BIOS version先support Ryzen 5000G CPU

cpu 溫度是否正常 或有無真係郁
我有塊giga b450m
會中bug… 變-55度,boot機勁慢 ...
nikkotsoi 發表於 2021-10-21 15:00

B450M應該用唔到ryzen 5000 series cpu
就算用到,一定要update BIOS,CPU 開關左TPM會開機快O的

升過BIOS,首次開機係好Q慢,正常
Q-Q 發表於 2021-10-21 18:59

yes,問過代理,佢地話如果換左hardware,首次開機要等幾十秒先有畫面

請問代理地址係邊?
打算買asrock ,
carl.20150508 發表於 2021-10-23 22:32

葵興大連排樂聲工業大廈B座9B室
enginner話最好平日返工時間上去,佢會多O的時間幫你,星期6/日人山人海
你會買邊塊板?上去記住帶板就ok,我就帶曬所有野上去(有O的多餘),update完就用自己5600G開到機就馬上走人,佢地有好多CPU/display用左試機

其中一塊想買既MB,
請問有無UP最新BIOS?
carl.20150508 發表於 2021-10-25 20:36

應該無,我個盒面label寫住support ryzen 5000 series,結果係舊bios version,要update最新版本先支援到5600g,無舊ryzen cpu+display開機一定無畫面

樓主個塊唔使cpu同GPU都可以UP到bios
反面ASROCK 得最貴個塊先有依樣野. ...
carl.20150508 發表於 2021-10-25 21:06

yes,有instant flash就可以唔使cpu/display通電直接flash bios,只有貴板先有
我之前裝部新機用MSI都有類似叫Mflash