[操作疑難] PCI槽 用唔到,WIN10

話說買左張PCI to Sata卡,放左係PCI幾時槽都冇反應,想裝Driver都係咁話找不到,應該同Pci-e M.2 ssd冇關

我板係H97 pro gamer,  thx!

via HKEPC Reader for Android

自己google "[XF]H97系列遊戲超頻新組合! ASUS H97-PRO GAMER遇上ASUS STRIX GTX 750TI 開箱遊戲實測" page 6

咁先問問插一個SATA HDD->SATA card->H97 pro gamer的問題
1. 有無sata card入boot rom 畫面 (legacy mode or CSM)
2. BIOS見唔見到個drive (uefi)

另外可以試搵windows or linux live usb 試機
-> windows:裝置管理員/linux: "lspci" command 睇下搵唔搵都張sata card
呢個方法可以拆曬其他無關的sata/pcie device去試(mb只插cpu+ram+pcie display 同張sata card(w/1 sata hdd))

另外的workaround: 如果你的m.2 ssd行nvme就可以改用m2 to pcie x4 riser card...

華石話3個工作天,由10月30號覆email當第1日,31號星期日唔當工作日,今日3號點計都係第4個工作日,仍然未覆我

我指既係就算用到, 有時都會一條slot得, 另一條slot唔得
呢類有boot rom既卡係煩D
PCI好多時得一條slot,  ...
KinChungE 發表於 2021-11-2 19:22

我塊板有兩條pci槽,both冇反應

我指既係就算用到, 有時都會一條slot得, 另一條slot唔得
PCI好多時得一條slot,  ...
KinChungE 發表於 2021-11-2 19:22

我明你意思,而加只有等官方工程師回覆,之前就指我張新pci to sata"可能唔work",現在我試完係冇問題。

我明係舊板同過左保養,但而加係問番個原因以致用唔到。

我都有張pcie raid卡用到,但因為用左m. 2 ssd食哂兩條pcie x1 ,先逼住轉用pci槽

via HKEPC Reader for ...
ray7a7 發表於 2021-11-2 17:54

PCI好多時得一條slot, 冇得試其他

呢類卡係咁
就算pci-e raid card, 都成日會有個別底板唔work, 或者一定要插特定slot先work ...
KinChungE 發表於 2021-11-2 15:53

我都有張pcie raid卡用到,但因為用左m. 2 ssd食哂兩條pcie x1 ,先逼住轉用pci槽

本身CS話係可以係張新PCI卡有問題,叫我試其他機,我試完冇問題,用番落H97板都係冇反應,我問CS係咪用左 ...
ray7a7 發表於 2021-11-2 11:12

呢類卡係咁
就算pci-e raid card, 都成日會有個別底板唔work, 或者一定要插特定slot先work

BIOS認唔到認到卡先, 如果認到要command mode自己加driver去boot disk度
zoin0000 發表於 2021-11-2 10:40

本身CS話係可以係張新PCI卡有問題,叫我試其他機,我試完冇問題,用番落H97板都係冇反應,我問CS係咪用左M.2 SSD,就會影響左PCI槽,之後就叫我交spec比工程師。

同ASUS HK email左幾次,10月30日叫我交低我自己spec比佢地,用咩cpu同 ram等全資料,佢地轉交比師父,話大 ...
ray7a7 發表於 2021-11-2 10:26

BIOS認唔到認到卡先, 如果認到要command mode自己加driver去boot disk度