[操作疑難] PCI槽 用唔到,WIN10

話說買左張PCI to Sata卡,放左係PCI幾時槽都冇反應,想裝Driver都係咁話找不到,應該同Pci-e M.2 ssd冇關

我板係H97 pro gamer,  thx!

via HKEPC Reader for Android

CSM都開左相容,同電腦認唔到張PCI RAID卡

都係唔得,Set完bios之後

我覺得你不如放棄,因為你宜家敢既環境,我唸至少要加長pci to pcie 卡,先有機會,而且係唔可以做開機 or  ...
wqwq4490 發表於 2021-10-27 00:43

其實都係半放棄,用$50 試下,其實係想知咩原因用唔到

底板說明書有無話條PCI槽同PCI-E/M.2可唔可以共用
DeathKnight 發表於 2021-10-27 01:13

唔覺有呢個限制,我直接email問華石了,等覆

你有無計過你夠唔夠PCIE LANES
intel PCIE lanes 相當少, H97得16條
kennyleunghk 發表於 2021-10-27 03:36

所以我要轉用PCI to Sata卡, 但冇諗過用唔到

估計都係用左M.2 ssd有關

同ASUS HK email左幾次,10月30日叫我交低我自己spec比佢地,用咩cpu同 ram等全資料,佢地轉交比師父,話大約一到三個工作天會有feedback。

BIOS認唔到認到卡先, 如果認到要command mode自己加driver去boot disk度
zoin0000 發表於 2021-11-2 10:40

本身CS話係可以係張新PCI卡有問題,叫我試其他機,我試完冇問題,用番落H97板都係冇反應,我問CS係咪用左M.2 SSD,就會影響左PCI槽,之後就叫我交spec比工程師。

呢類卡係咁
就算pci-e raid card, 都成日會有個別底板唔work, 或者一定要插特定slot先work ...
KinChungE 發表於 2021-11-2 15:53

我都有張pcie raid卡用到,但因為用左m. 2 ssd食哂兩條pcie x1 ,先逼住轉用pci槽