無謂浪費時間同佢嘈,反正都選擇性失明

笑咗,當年core 2打爆amd嗰陣仲比對家平噃,咁快就唔記得啦?
1756 發表於 2021-11-2 22:41

哇... 講到"扣肉"咁遠...
當年係迫到AMD一年就劈價一半, 我唔介意歷史重演~

唔洗太遠, 3070個建議零售價都夠大包 (唔炒嘅話...)

AMD唔會自己倒自己米掛, 報牛對佢都冇好處既
反而係人都見到Wintel吹風叫人買Win11新OS+12th gen big.LI ...
1597532468000 發表於 2021-11-2 21:32

X86平台首次出現大小核架構 Windows都可以完美接軌,反而AMD傳統架構各種bug,仲拖住黎fix完一樣又出另外一樣。而家唯有呃住自己alder lake未有user base未試到bug先。但如果完美launch,0問題,咁我真係要對Wintel投不信任票

全屋 得一部 機用 AMD CPU

就喺部 Xbox s.   其餘個 5-6部 PC,  NAS.

清一色 intel.

已經將堆 win10 掟晒去 vmware ws / esxi as VMDK.

baremetal 已經 up 晒 win11.

X86平台首次出現大小核架構 Windows都可以完美接軌,反而AMD傳統架構各種bug,仲拖住黎fix完一樣又出另外 ...
Wanderer 發表於 2021-11-2 23:54

ADL不是第一粒大小核架構X86
Lakefield先係

寡頭壟斷~無法喇! 日日鬼鬼祟祟玩野, 奈佢吾何!
市場仲有M1 macos, 好彩當年apple無汁, 今日系有os簡, 做壞事坐牢系天公地道, 好人好姐向監倉賴死吾走而投訴無自由? x86可能走到盡頭, 有船期早D book 好.
利申, 未買m1, 快了.

呢度有兩粒amd cpu既師兄有冇諗吓做同樣試驗?睇吓係咪真係換cpu後會效能大幅下跌

ADL不是第一粒大小核架構X86
Lakefield先係
沙盒A 發表於 2021-11-3 00:08

唔多同功能嘅都計的話,486DX有cpu+fpu都係

X86平台首次出現大小核架構 Windows都可以完美接軌,反而AMD傳統架構各種bug,仲拖住黎fix完一樣又出另外 ...
Wanderer 發表於 2021-11-2 23:54

無問題反而不信任,你不如咪鬼玩windows或者玩吓兆芯