分配工作要分一世咩? 唔會分完?
分完咪有資源做其他野
l0001 發表於 2021-11-12 21:13

唔會分一世,一直分到你shutdown個OS為止囉

MAX100 發表於 2021-11-12 21:23

原來task manager顯示既0%使用率係假既,某最大百兄講既0%使用率用來分工先係真既…hahaha

原來task manager顯示既0%使用率係假既,某最大百兄講既0%使用率用來分工先係真既…hahaha ...
l0001 發表於 2021-11-12 22:05

其實task manager 個disk access 都係假嘅
smr碟俾背景嘢(e.g. windows defender)玩死,都唔會顯示係佢用緊隻碟
又有啲系統嘢可能睇唔到
個0%算好啦,可能四捨五入真係0%

MAX100 發表於 2021-11-12 21:23

仲有,如果個OS分工分到shutdown都未分完,直接剷咗佢好過啦

其實task manager 個disk access 都係假嘅
smr碟俾背景嘢(e.g. windows defender)玩死,都唔會顯示係佢 ...
ckyuen2 發表於 2021-11-12 22:21

個task manager有得較個update speed,我通常較最快

仲有,如果個OS分工分到shutdown都未分完,直接剷咗佢好過啦
l0001 發表於 2021-11-12 22:24

一秒鐘未熄機一秒鐘都有新嘢又點會分完,動態嘢嚟㗎
另外,用得磁碟/GPU果啲,又點會完全無用cpu
雖然可能0.01%都用唔到

一秒鐘未熄機一秒鐘都有新嘢又點會分完,動態嘢嚟㗎
另外,用得磁碟/GPU果啲,又點會完全無用cpu
...
ckyuen2 發表於 2021-11-12 22:53

都係各自解讀算把啦,你鐘意動態又好,什麼CPU永遠唔會100%執行也好,自已講完自已信就得,唔好期待要人地認同就可以了

都係各自解讀算把啦,你鐘意動態又好,什麼CPU永遠唔會100%執行也好,自已講完自已信就得,唔好期 ...
l0001 發表於 2021-11-12 23:28

其實呢啲唔係講信唔信,係識唔識
你唔信版友嘅話,可以自己睇啲你覺得更可靠嘅資料
但你唔睇唔學又想人認同你自以為啱嘅嘢?邊有咁著數

其實呢啲唔係講信唔信,係識唔識
你唔信版友嘅話,可以自己睇啲你覺得更可靠嘅資料
但你唔睇唔學又 ...
ckyuen2 發表於 2021-11-12 23:33

當然係要認同自已會相信既野,唔通走去認同你講既野,咪儍啦
    OS分工分到shutdown,我真係第一次聽,第一次聽聽完都忍唔住笑咗

OS講到無時無刻都甘多野要分工,點解甘多process都係0%呀、又全部四捨五入呀?