講出來有邏輯會認同下

講出來有邏輯會認同下
l0001 發表於 2021-11-12 23:44

見你乜都唔知,原來你知有邏輯呢樣嘢?
咁你係唔識電腦啫。我再寫少少。

最簡單嘅例子,起碼數以十計嘅背景程序食緊唔夠0.01%
個task manager顯示得小數後一個位
唔四捨五入做零的話你想佢點顯示呢?當晒0.1%又有邏輯嗎?

運行上,個display有嘢睇你係咪以為真係得個gpu做緊嘢?
你郁隻鼠有反應你又以為唔使有背景程序等detect你郁隻鼠?
你斷網部機會知,你以為無嘢mon住?
你咁多嘢響ram/讀緊碟你以為無嘢行緊?
你又唔知道antivirus有real time protection?

同埋set 程式priority本身已經係一件要求實時分配cpu資源嘅事
你自己都做緊
分完?點分完?你又介紹吓囉

最簡單嘅例子,起碼數以十計嘅 ...
ckyuen2 發表於 2021-11-13 07:30

其實此post 已完,雞同鴨講, 無乜討論空間XXDD

最簡單嘅例子,起碼數以十計嘅 ...
ckyuen2 發表於 2021-11-13 07:30

唔識野係咪講緊你自已
    例如當自已銀行戶口得番0蚊個陣,係咪諗緊會唔會有四捨五入而有番幾仙去安慰下自已

講緊正題
    display有嘢睇係因為CPU發出指令責成個gpu工作,發出完指令GPU就繼續工作,並不代表CPU要無時無刻都要發出指令
    背景程序並不代表無時無刻(要強調)都需要佔用CPU工作,唔係CPU就長期多過0%(邊度甘多四捨五入呀),仲駛咩task manager呀
    其他情景就唔一一討論啦,不過建議你了可以解下什麼是process,thread,event,handler和他們怎樣運作
    你就好過某最大百兄少少既,都識講下priority,壓片priority高咪使用全部CPU的資源,好正常,例如壓片時有時個cursor窒窒地某情況下係因為要排隊等CPU接收指令呀

其實此post 已完,雞同鴨講, 無乜討論空間XXDD
MAX100 發表於 2021-11-13 07:47

甘就唔好再衝出來啦

甘就唔好再衝出來啦
l0001 發表於 2021-11-13 11:40

其實講咁耐, 不如你Cap張圖睇下點樣100% load, 等大家長知識

其實講咁耐, 不如你Cap張圖睇下點樣100% load, 等大家長知識
MAX100 發表於 2021-11-13 11:42

我cap圖你又睇唔明,但你自已又唔cap圖,有咩好討論價值

唔識野係咪講緊你自已
    例如當自已銀行戶口得番0蚊個陣,係咪諗緊會唔會有四捨五入而有番幾仙去 ...
l0001 發表於 2021-11-13 11:39

"不代表cpu要無時無刻"咪就係我講唔夠0.01%果樣嘢
你只不過換個講法啫
技術上我唯有當你係同意緊我

講戶口零蚊就錯啦,而家係講唔夠0.01蚊點處理喎

"不代表cpu要無時無刻"咪就係我講唔夠0.01%果樣嘢
你只不過換個講法啫
技術上我唯有當你係同意緊我
...
ckyuen2 發表於 2021-11-13 12:05

千萬不要把你的那一套套落我身上,我不認同的
    "不代表cpu要無時無刻" = CPU 0%使用率係有發生可能,0.01%都係講緊仲佔用緊CPU呀師兄
    銀行$0.01蚊同$0蚊都有分別啦

千萬不要把你的那一套套落我身上,我不認同的
    "不代表cpu要無時無刻" = CPU 0%使用率係有發生可 ...
l0001 發表於 2021-11-13 12:16

你當然可以唔認

另外又講返工作管理員
剛試咗taskmgr.exe郁去 更新速度>快 設定優先順序>低
見佢不停更新,大部份時間taskmgr.exe都過0.0% CPU
但又會連出幾次0%喎,點解嘅
跟你原先講法0%係無郁緊的話,你又解釋吓點解佢用0% CPU都會識更新?