你當然可以唔認

另外又講返工作管理員
剛試咗taskmgr.exe郁去 更新速度>快 設定優先順序>低
見 ...
ckyuen2 發表於 2021-11-13 12:38

想認,但要係事實先
    你自已都講咗CPU大部份時間都過0%,即係有時間係0%,同我講既CPU係有機會係0%原理係一樣
    之前解釋過,開咗task manager唔會係0%架,因為個task manager要不斷更新,唔係你點睇到最新狀態
    其實task manager都係一個介面,唔執行CPU都係一樣甘運作,CPU都一樣有機會0%佔用率,只不過肉眼睇唔到甘解

想認,但要係事實先
    你自已都講咗CPU大部份時間都過0%,即係有時間係0%,同我講既CPU係有機會係 ...
l0001 發表於 2021-11-13 12:45

我講果個0%係工作管理員顯示自己0%
而我一早已經講咗佢會四捨五入,所以唔代表真係零
同埋係擺明見佢更新緊之下出0%亦都清楚表示我唔會覺得果個係真零

你咪自己望返十分鐘睇佢會唔會出工作管理員0%囉
我最多見到連續七次出0% [處理程序果頁計]
當然呢個幾分鐘內只見過一次
但連續兩三次出0%點都等得到
好簡單嘅fact check啫,記得優先次序要係低咁試

我講果個0%係工作管理員顯示自己0%
而我一早已經講咗佢會四捨五入,所以唔代表真係零
同埋係擺明 ...
ckyuen2 發表於 2021-11-13 12:54

簡單來說,你唔覺得並不代表冇可能發生
    其實我之前係post度都解釋過,你可以自行參考一下
    有時唔係唔想解釋,但解釋完又問番同一問題,無限loop,好浪費時間
    不過我就唔太明白最後兩句想講咩就真
    但我想講,時間是不會停止的,呢一秒係0%唔代表下一秒都會,但亦唔代表CPU 0%使用率係冇可能

...
l0001 發表於 2021-11-13 13:48

你講係一秒,而我其實係特登講連續幾次0%呢個問題嘅
工作管理員跳一次0%可以係上個時段真係無用緊CPU
但連續兩次三次點解釋?工作管理員真係郁緊喎,點解顯示自己食0% CPU嘅呢呵

最合理解釋咪果個0%唔係真零囉。

...
l0001 發表於 2021-11-13 13:48

唔排除你部機太慢搞到工作管理員永遠佔0.1%或以上
但我試果部機都只係4c8t
較後時間仲開住OBS Studio錄緊畫面
排除咗自己睇錯第個程式嘅可能性

工作管理員顯示的並不是即時狀態,有delay的,唔係都唔會有update speed呢個選項啦,有一刻係0%又有咩甘出奇呢

可唔可以回返正題?
而家做乜搞到好似同老闆講我正在全力工作,而老闆話你仲有呼吸同血液循環即係唔係用全力…咁嘅無理取鬧狀態

工作管理員顯示的並不是即時狀態,有delay的,唔係都唔會有update speed呢個選項啦,有一刻係0%又有咩甘出 ...
l0001 發表於 2021-11-13 15:11

咪話咗工作管理員係會“連續”顯示自己0% CPU佔用率囉
唔係一刻囉,係”連續“呀
仲要同時睇住其他程式cpu/硬碟佔用率之類都更新緊喎

同埋Delay又點,都係報上一個時段或者頂多係上上個時段啫
一刻就關delay事,連續出喎,不如你再試吓兜?

可唔可以回返正題?
而家做乜搞到好似同老闆講我正在全力工作,而老闆話你仲有呼吸同血液循環即係唔係用全力 ...
ken9999 發表於 2021-11-13 15:42

果個題目未完?
咁我又講吓啦,latency算唔算做緊嘢,等input算唔算做緊嘢?

同埋我之前講嘅都係有關嘅
有啲人會覺得工作管理員係全知全能嘅
用果啲諗法,顯示0%就真係0%
咁顯示100%就係真100%㗎啦

而家做乜搞到好似同老闆講我正在全力工作,而老闆話你仲有呼吸同血液循環即係唔係用全力…咁嘅無理取鬧狀態
ken9999 發表於 2021-11-13 03:42 PM

貼堂