當時你買左甚麼款式主機板,和為甚麼原因而買??可否詳細介紹一下??
leaf_chan 發表於 2021-11-21 21:11

應該係ASUS的主板, 無記錯應該係ASUS Z170高階既型號, 位置應該係二樓, 樓梯上左直行, 左邊既鋪

買既原因, 個陣用緊Z170-A, 想試下勁野, 個快野個陣好似賣700幾

謝謝大家的意見,我和朋友再考慮一下。

我好多年前自己中過招,
買左個主板返家用唔到, 完全唔著,
但拎番佢鋪頭, 同佢個堆RAM又用到,
完本佢都唔 ...
chkichung 發表於 2021-11-21 08:58 PM

有咩出奇 我由 dos 玩起, 你依啲以前屋企都遇過唔少啦

via HKEPC Reader for Android

響新高登買二手嘅小心啦,前嗰排我喺tk度買咗一塊h81 itx底板,點知第二日已經完全開唔到
我拎返去佢測試過唔得.我話不如退錢佢先同我講所有貨品貨物出門恕不退換,只可以用番同等價值換返佢其他嘅貨品
講真我響dcfever有時買到件產品出現問題一般啲買家都會承諾約返出嚟退錢,佢新高登嗰啲真係擺到明撳住嚟砌,呢啲咁嘅一招了生意真係多謝夾盛惠

我前嗰排先幫一個friend整咗一部ok合理平價嘅電腦
淘寶:E3-1270,計返匯率$225連埋運費送到屋企樓下自提櫃
8GB x 2 DDR3 RAM,計返匯率$258連埋運費送到屋企樓下智能櫃(唔抵得香港買二手都超過300擺到明鬥氣寧願幫襯淘寶貨都唔買香港炒家嘅炒貨吹咩)
B75 M.2 matx板,肥花150蚊收返嚟,可以裝到NVME m.2,讀寫速度竟然過1500
agi 512GB M.2 剪星嗰度買$399(我要求佢有新買新唔好買二手)
顯示卡:響肥花180蚊入咗一塊650ti boost
機箱及火牛:cooler master半模組550w,我有多免費畀佢
散熱器:淘寶9cm塔散,計返匯率$89送到屋企樓下智能櫃
Windows 10:淘寶直接買12蚊人仔一條即刻開通
價錢相宜平平哋又夠用(佢主要都係玩lol)
但佢有要求要四核心八線程,我見1230 V2淘仔都要買到二百幾蚊人仔,1270都係183蚊人仔價錢仲平啲所以性價比高入1270,我呢啲組合你如果計下響新高登真係畀你買到要收你幾多錢(劏到你一倍$有份)

我有D想知新高登買二手嘢邊間信得過
電梯上轉左有一兩間見到有D怕怕

我有D想知新高登買二手嘢邊間信得過
電梯上轉左有一兩間見到有D怕怕
momocloz 發表於 2021-11-21 22:39

邊間信得過多數取決於有問題出現時的處理方法,講明貨物出門恕不退換就真係要自已衡量風險

新高登買過2次2手野,sound card插完無反應,mon壞開關制<唔為意佢係拔插so>
整底板,整完都係壞,以後只買新野
反而年頭同FD買部Dell2手文書PC,重未壞

我個估計係咁,
D二手完美運行既,應該係比晒D砌機佬當新機賣比人,
D咩鬼3600X, 10400組合丫, 姐係估下都明咩事,
我就唔信咁多倉底貨可以清丫.
剩底唔得個D, 新高登就賣, 唔係用唔到既, 只係局部性功能殘缺,
我都係估咋, 無證據, 講完不負責任嫁啦

新高登買過2次2手野,sound card插完無反應,mon壞開關制
整底板,整完都係壞,以後只買新野
反而年頭同FD買部D ...
kaiou 發表於 2021-11-22 00:11

新高登好多暗病舊貨當正常咁賣.
基本上只要著到機就當正常.  穩唔穩定係其次既事.
如果幾舊水部機真係無所謂.
樓主5000蚊買新高登2手真係風險太大

淘寶買條Windows key其實好平,十幾廿蚊人仔有交易
二手砌機個Windows 可能都係咁來....
現在MS 基本上都 ...
MAX100 發表於 2021-11-21 20:23

最平7$有交易總要可以home 升上pro

via HKEPC Reader for Android