之前塊Z77板用左6,7年壞左
去新高登買塊2手H67用到依家,買個陣佢有試著機
估唔到2012砌嘅電腦可以淨係換一塊板用成十年

我去新高登淨係會買火牛
板u ram貴過淘寶
ASUS 最雞嘅H61板(最多用到77W CPU嗰隻)賣$170 閒魚¥120都執到塊P67
DDR3 RAM 4GB $100 8GB $200 淘寶4GB ¥42 8GB ¥110 淘寶平一半
CPU 淘寶可以買到E3嘅CPU 香港有啲難揾 就算有都應該係貴過淘寶

唯獨火牛喺新高登買會平啲 想喺淘寶揾到有4個SATA供電 又有顯示卡雙8PIN嘅牛已經要超過¥100 反而新高登$100就買到有上述要求嘅牛

同埋如果你急用嘅話 新高登可以即時買到 淘寶運過黎都要等幾日

新高登啲舖係咪因為要交租先將啲價定貴啲?

免費即場試零件,著機先俾錢

via HKEPC Reader for Android

響新高登買二手嘅小心啦,前嗰排我喺tk度買咗一塊h81 itx底板,點知第二日已經完全開唔到
我拎返去佢測試過唔 ...
ppoppq123 發表於 2021-11-21 22:23

B75 M.2 matx板<--有沒model, 我都有塊舊板死了, 現在得返CPU/RAM/SSD/PSU, 沒動力齊番做一部機~

可能要學下跑新高登了, 玩在賺不到錢, 不可下下全新, 另外開始學用 UNRAID, 它說可以 HARDWARE 換也不是問題, 事實好多人用 2手/舊 PARTS 跑UNRAID, 那戶學下跑新高登好有用呀~
TB 不是不可以, 不過如我咁萬年新手, TB 好像太難. 而且也要朋友幫手. 而且只是差數十, 可能 SHIPPING OR 卡一次關就冇晒. 人仔對HKD 也是問題, 你見HKD 數比較大, 但也要想枇, RMB 要乘1.1至1.2 吧.

回覆 24# ppoppq123

你嗰塊B75係咪呢塊黎

But我會揀E3 1230 可以再平多幾蚊

回覆  ppoppq123

你嗰塊B75係咪呢塊黎

Takuto_Youta 發表於 2021-11-22 18:03

冇錯就係呢塊,都要留意下佢cpu隔離有四個jumpers位
四個都係1-2就係用pci-e嘅速度,2-3就係用sata2嘅速度

另外點解唔買1230係因為當初想搵返個平衡要求又有1230 v2嘅差唔多級數但係價錢又要平啲,然後上網好大程度畀人耳濡目染響b站睇到大量嘅1270高性價比同埋1230v2對1270嘅測試最後畀我揀咗1270.
咁當然如果揀咗1230 V2 ddr3有1600
但係1333同1600喺我眼中毫冇分別而且心理上覺得畀多十元八塊買1270條氣會(鋸)啲

免費即場試零件,著機先俾錢

via HKEPC Reader for Android
cronaldo 發表於 2021-11-22 16:00

之前試過,有暗病
番去先知

回覆  ppoppq123

你嗰塊B75係咪呢塊黎

Takuto_Youta 發表於 2021-11-22 18:03

新高登仲有冇,

新高登仲有冇,
fatboynam 發表於 2021-11-22 21:49

新高登唔見有呢啲寨板賣
就算有都可能屈你$300一塊