回覆 41# Takuto_Youta

唔該曬師兄, 以為新高登有

新高登唔見有呢啲寨板賣
就算有都可能屈你$300一塊
Takuto_Youta 發表於 2021-11-22 22:53

佢如果當全新買300蚊其實真係差唔多,呢塊板響淘寶買全新都已經要210幾蚊人仔,計返匯率同寄到過嚟平極都差唔多要270至280
不過都成日睇淘寶見到全新嘅“科腦”寨板一般都要180蚊人仔打上

話就話係寨板至少叫做係全新,擺得響天貓買最多買到係人哋換過嘅貨唔會買到啲玩到殘曬(猶如身高登嗰啲咁嘅)

新高登買底板又好Display card都好就算吧啦
試機係著呀
底板可以4個SATA有3個唔得
CPU Fan插頭壞既(快手趁唔覺插第二個fan位)
Display card就淨係佢試既頭先出到畫面
例子多到聽到悶
有咩事就賴同拖,搏人幾百蚊嫌煩費時走黎走去當跌左
淘寶有時仲平(計埋運費喎)
係未試過先唔揀淘寶

免費即場試零件,著機先俾錢

via HKEPC Reader for Android
cronaldo 發表於 22-11-2021 16:00

冇用的
以底板為例
CPU fan供電位死既
SATA4個壞3個
裝極裝唔到driver原來係Audio chip死左
插Display card就係咁reboot
乜鬼問題都可以有

拎返去話有問題喎
佢地只會大大聲講試過著機喎係你D其他野有問題
換板咪又係換塊有其他問題既
收返塊板轉頭賣俾另一隻水魚

回覆  ppoppq123

你嗰塊B75係咪呢塊黎

But我會揀E3 1230 可以再平多幾蚊
Takuto_Youta 發表於 2021-11-22 18:03

唔知現在仲找不找到B75 or H/Z77 有4條Ram slot的新MB嗎?

唔知現在仲找不找到B75 or H/Z77 有4條Ram slot的新MB嗎?
炎冬 發表於 2021-11-23 12:23

難了淘寶有售嗰啲全新寨板都只得兩槽,不如定期留意一下呢度有冇C兄出售啦.

我記得果陣呢度係成日有人想淘出POST D人就講淘寶隔山買牛...新高登現場即試有壞包換...時代變了

有幾間試過買顯卡底板 都OK喎

一般都有7日保 有問題都會更換或退款

包唔包window??
leaf_chan 發表於 2021-11-21 19:54

淘條key 人仔10元

via HKEPC Reader for Android

我記得果陣呢度係成日有人想淘出POST D人就講淘寶隔山買牛...新高登現場即試有壞包換...時代變了 ...
萌 發表於 2021-11-23 16:45

其實以前我都同tk買過幾次嘢,老闆佢人係唔錯的
有時有啲嘢真係有問題佢都好主動會幫手解決問題
但係唔好怪我喺呢度講,令到我覺得佢只做一招了係因為佢店嗰度有另一個(應該係新移民)嘅手法就真係唔係好得啦
嗰次塊h81 itx出咗問題之後我攞到去t k嗰度佢指向叫另一個人幫我睇

咁佢試過都唔得之後我都有主動問有冇另一塊h81嘅itx可以更換但當時佢個樣已經有啲發曬老脾,我話咁好啦如果冇嘅話我可唔可以退錢我咁講

佢嗰一刻的時起曬槓話「唔得㗎喎呢度冇得有壞包退錢」我即時打左個突
咁我就話咁算啦有冇都係itx,跟住佢就摷咗一塊h61嘅畀我
咁當時我有攞i3-4160cpu同ram過埋嚟
咁我話呢粒U同佢唔同你不如畀番一粒同級嘅U你幫我配返我同你交換U咁樣講啦,點知佢就摷咗一i3 2120畀我話呢粒同佢交換
我即刻講話級數同價錢都唔同喎點可以就咁換呀
佢即時發爛渣話「我而家呢塊板已經蝕咗畀你,你仲有乜嘢唔滿意」
跟住tk見到勢色唔對即時講「咁樣啦我補番50蚊畀你啦」
嗰刻我都諗住算數,就照佢話補番50蚊同佢換咗嗰粒U
但嗰次之後心情真係唔好,亦都同自己講以後寧願淘寶都唔再幫襯新高登任何嘅二手硬件
如果唔係因為疫情擋住咗兩地過關,我呢啲住天水圍嘅從我屋企出發去到深圳灣順豐都不過係半個鐘頭之內嘅事
萬一買返嚟件嘢有咩事都可以即時過關再寄返去間淘店
另支付寶亦都會代為做中間人唔會立即過咗數畀嗰間舖頭
你睇下香港呢啲咁嘅所謂做生意嘅嘴臉,真係唔好意思再講句多謝夾盛惠