買左高清手指, 但很窒..

攪左好耐...有幾個問題...
我用DVB VIEWER PRO 睇...
SEARCH 到13個台, 但高清果D 都好窒.... 睇ATV果D順過TVB 果D...
睇普通無問題...

於是試下用TOTAL MEDIA 3.5 , 就收到7個台
收唔到ATV 果D 高清台!
睇TVB J2同互動新聞台都算OK, 但係睇高清JADE都係窒到...

我部係NOTEBOOK 用DUAL T2370 1.7GHZ
DISPLAYCARD 係 NVIDIA DB8M-SE
3G RAM

想問下係咪DISPLAY CARD唔夠力睇?
有無得安D DRIVER UPDATE下或且微調下咁?
點解會有D收到有D收唔到?
THANKS!

DB8M-SE 支援硬解ma???
1. 支援ge話開左硬解未?? 有無install 過codec???
2. 不支援ge話...要軟解...你cpu (t2370 @1.7ghz)應該吾太夠力...要install 一個好d ge codec 先會順d...

其實安左total media , 佢會install d 乜codec?

之前set, 睇都睇唔到
跟住安左好似咩 av 咩codec 先睇到~
仲有咩要安?

但唔係好明點解一樣係高清, 有d 台順d ?
同埋有d台收唔到

同埋點先知自己有無硬解?

我睇d post 好似話vista +total media 只可以軟解...

咁係咪用xp會好d?
如果用desktop ...我用d 舊款display card 有無咩minium requirement .... p4 係咪完成唔夠力?

原帖由 strongalex 於 2009-3-9 10:06 發表
我睇d post 好似話vista +total media 只可以軟解...

咁係咪用xp會好d?
如果用desktop ...我用d 舊款display card 有無咩minium requirement .... p4 係咪完成唔夠力?

minium requirement 就係硬解 h264
軟解 q8200 超到 3 G 都唔夠快......雖然只係用 20% cpu 唔解
不過都唔順

睇高清硬解小不了
軟解好慢又唔夠清

咁係咪如果買張咭可以硬解, cpu唔駛咁勁都得?

原帖由 strongalex 於 2009-3-9 11:27 發表
咁係咪如果買張咭可以硬解, cpu唔駛咁勁都得?

9300M + Atom 1.6ghz 硬解h264 1080p 係順的
Atom 1.6ghz 軟解 h264 1080 係疾到飛起的

原帖由 wing1234 於 2009-3-9 10:17 發表

minium requirement 就係硬解 h264
軟解 q8200 超到 3 G 都唔夠快......雖然只係用 20% cpu 唔解
不過都唔順

睇高清硬解小不了
軟解好慢又唔夠清

if that's the case
you should try changing the codecs
E7300 @ stock would not lag with 1080p HD even on software
I use ffdshow video & audio