顯卡既選擇,, 大家入黎幫幫手

我部機用技嘉x38 ds5 ..
cpu q6600 長行3.2g
RAM為 4GB 900 CL 4-4-3-8
2隻HDD
本來係行2張HD3850 ASUS既
但係尋日一張壞左 ..
但係又無理由買返一張3850返黎 ..
因為大家都明咁樣好吾低 ..
而且有無貨都未知
所以想換哂佢
但係又吾知點選擇
4890 ?
4870X2 ?
定係換N記 ..
但係X38只可以行CF
換N記我咪者係自己放棄板上既CF功能 ??

我想問下Q6600扯到盡哂
可吾可以推到2張4870X2 ?
定係最盡只可以推盡2張4890/4870
如果換一張GTX295 ,又推得盡 ??

你用途係咩???
打機??? 汁相???跑分??

原帖由 aykp 於 2009-3-25 22:19 發表
你用途係咩???

打機
新出既GAME多 ..
已經對2張3850既表現吾係太滿意
因為好多GAME都行吾到CF
單卡3850既效能真係 ..

我係電腦硬件新手..
但係以我知識...
打機係n記好...如果行兩張仲可以行SLI phyX 對打機好有幫助
唔知幫唔幫到你..
請不要怪新手

原帖由 aykp 於 2009-3-25 22:32 發表
我係電腦硬件新手..
但係以我知識...
打機係n記好...
行SLI phyX 對打機好有幫助
唔知幫唔幫到你..
請不要怪新手

但係我板只可以行CF
因為X38只行得到CF ..
行吾到SLI
我都知N記好
但係領錢上都係ATI
吸引

換住4870先啦..超一超隨時上到HD4890ge水準

原帖由 aykp 於 2009-3-25 22:32 發表
我係電腦硬件新手..
但係以我知識...
打機係n記好...如果行兩張仲可以行SLI phyX 對打機好有幫助
唔知幫唔幫到你..
請不要怪新手

首先,遊戲是否支援SLI是一個問題
其次,遊戲是否支援 PhysX也是一個問題

我們所以說玩遊戲的話,用Nvidia比較好

原因是普遍遊戲對Nvidia的卡有較多優化,而且Nvidia的Driver與遊戲的相容度較高

回覆 1# 的帖子

樓主當年買x38,理由是為了超頻和CF吧

只是目前的情況挺尷尬

個人建議先觀望一下,看看4890的詳測再作打算

再說,反正閣下兩張3850都用了一段時間,CF功能都算是體驗過

相信閣下會明白CF的效用很取決於遊戲的支援...

寧願買一張高階的就好了,而不是買兩張中階來使用CF

無保養咩?
去代理換完, 賣晒佢換一張勁nvidia

原帖由 byleung 於 2009-3-25 23:26 發表
無保養咩?
去代理換完, 賣晒佢換一張勁nvidia

無喇
過左
GTX295係雙核顯卡
但係我想問佢雙核既原理係用SLI實現定係內建 ..
如果係SLI實現又係吾係需要支持SLI先可以實現雙核同步處理