8800GTX能否拿來行PhysX

剛換了GTX285, 想問下張8800GTX能否用來跑PhyX? PCI-E X 16俾左285, 剩番一條PCI-E X 1, 能否有效運用PhysX,同埋要點set? 同埋750W夠唔夠推GTX285+ 8800GTX?謝謝!

750w with 8800gtx +gtx285 is not perferred

and the slot for your 8800 is x1 only ...... the performance may not good

原帖由 googleli 於 2009-4-9 16:15 發表
剛換了GTX285, 想問下張8800GTX能否用來跑PhyX? PCI-E X 16俾左285, 剩番一條PCI-E X 1, 能否有效運用PhysX,同埋要點set? 同埋750W夠唔夠推GTX285+ 8800GTX?謝謝!

可以. 但8800GTX頗耗電, 用來做PHYSX效率不高.
750W 夠推.

好似浪費左D, 既然8系可以行物理, 8800GTX和8400都無乜分別啫, 何必呢

原帖由 royho 於 2009-4-9 16:24 發表

可以. 但8800GTX頗耗電, 用來做PHYSX效率不高.
750W 夠推.

開PHYSX好似勁食電
要FULLLOAD卡

原帖由 watkower 於 2009-4-9 18:52 發表

開PHYSX好似勁食電
要FULLLOAD卡

邊個話?

原帖由 chiushing01 於 2009-4-9 17:29 發表
好似浪費左D, 既然8系可以行物理, 8800GTX和8400都無乜分別啫, 何必呢

你係咪連physx同硬解都唔識分?
8800gtx同8400無分別?

原帖由 hanghanghang 於 2009-4-9 18:55 發表

你係咪連physx同硬解都唔識分?
8800gtx同8400無分別?

咁唔好用GTX, ULTRA仲好

原帖由 googleli 於 2009-4-9 16:15 發表

我都有類似於你既考慮
我用緊295, 有剩一張8800gts 512
原本我都唸住用舊卡黎行physx
但問題係......數下支援physx既game
mirror's edge/ ut/ shost recon等等
其實全部都唔係硬件要求好高既game
用285/295完全足夠應付呢d遊戲有餘
即使分出一少部份資源去應付physx運算都唔會對fps有明顯影響

所以插多張咭黎行physx, 幫助其實唔大
用主咭做埋physx acceleration已經夠

點解會有x16嘅slot得x1嘅速度?