點解用5000蚊買個27吋1920x1200 唔直接買37-42吋full hd 電視?

如題~
一樣可以插hdmi出 我見到dell果個27吋成5千蚊都咁多人買
點解唔直接買個37-42吋舊款少少ga lcd 電視?
現在新款少少的1920x1080 32吋 都係5000多d吧
@.@ olevia 果部 full hd idtv  $3990

3999個部好似唔係FULL HD…

原帖由 tsz832000 於 2009-6-5 03:56 AM 發表
如題~
一樣可以插hdmi出 我見到dell果個27吋成5千蚊都咁多人買
點解唔直接買個37-42吋舊款少少ga lcd 電視?
現在新款少少的1920x1080 32吋 都係5000多d吧
@.@ olevia 果部 full hd idtv  $3990

TN同VA都未識分就學人吹水

5000蚊買到37-42吋full hd用2709個panel既話我比夠5萬1你買十部比我,1千蚊醒你既

原帖由 mikehead 於 2009-6-5 08:36 發表
3999個部好似唔係FULL HD…

32吋果部 係full fd

原帖由 inori 於 2009-6-5 10:19 發表

TN同VA都未識分就學人吹水

5000蚊買到37-42吋full hd用2709個panel既話我比夠5萬1你買十部比我,1千蚊醒你既

首先 我只是問點解~ 得黎的答覆是未識分就學人吹水 你連一點基本禮貌都沒有吧~
你只要答 因為 一個用va屏一個用tn屏的分別吧~ 我覺得呢個係一個好友善的答覆~
這個post 不歡迎你~  我只想願意分享和善意的朋友在這留言
tn 同 va 我都識分
tn 係最平價的panel 佢還原能力同色方面係最差的~
va 係Samsung panel 佢 是介乎係 ips 同 tn 之前的panel

點解 買個27吋va屏 都唔買個 37-42吋tn屏呢? 這個post 不歡迎你~

olevia ...$1000我都唔用

一。距離問題
若果我眼睛距離個芒只有80cm
咁我用27"左右就剛剛好的
你唔會放個37"係你張電腦枱吧
正如距離米半你唔會用24"芒一樣

二。3x吋的是ips, 而且每間廠都有級數分
當然越貴越靚(只計同廠,d個係不變定律)
你估五千幾蚊既32"會唔會靚過差不多價錢的27"

三。LCDTV多數係無得調較上下角度
作為放係工作枱既顯示屏
睇耐左你就知隻眼同條頸幾咁辛苦

原帖由 sirius 於 2009-6-5 16:31 發表
一。距離問題
若果我眼睛距離個芒只有80cm
咁我用27"左右就剛剛好的
你唔會放個37"係你張電腦枱吧
正如距離米半你唔會用24"芒一樣

二。3x吋的是ips, 而且每間廠都有級數分
當然越貴越靚(只計同廠,d個係不變定律)
你估五千幾蚊既32"會唔會靚過差不多價錢的27"

三。LCDTV多數係無得調較上下角度
作為放係工作枱既顯示屏
睇耐左你就知隻眼同條頸幾咁辛苦

明白明白~ = = 不過 我都成日換mon 一換19吋果時覺得岩岩好= = 再換22吋果時又覺得岩岩好= = 到衣家24吋 都覺得冇問題  哈

我試過用部40吋黎接電腦,拎黎睇片,打機真係好爽,但係當平時文書or睇網頁時幾辛苦,因為太大,所以覺得如果電腦用既唔使太過大