[已解決]張HD4770咁樣要點解決?

今日幫FD出機,經過見到就入左手
一買返黎想超下佢
裝左CCC9.5
拉盡超到830/850,跟住用GPU Tool燒機都好穩
用GPU Tool拉到830/1000,一燒就藍畫(純藍色,沒字)
(GPU-Z睇到佢係去到830/1000的)
reboot後試830/900,燒又藍畫
又試下830/850(CCC拉),燒機又沒事
Mem按Find Max,750/800沒事,一到750/801就藍畫
結論:用GPU Tool超頻會藍畫
之後諗住用BIOS解決佢,用GPU-Z save低個BIOS再用RBE改頻率上限
用WinFlash刷完之後解像度變左600x480,認唔到Driver
之後刷返原版
又下載左ASUS Top版BIOS,WinFlash話Subcode唔match,唔俾刷
(我知DOS版可以強刷,但係而家冇手指係度...)

有咩辨法可以突破830/850

希望有人救到我

岩岩睇Coolaler先知RBE有得Force Flash

乜依家有唔係公版既4770咩?
唔刷asus bios的話已經差唔多了

原帖由 kcthomlau 於 2009-6-6 23:02 發表
乜依家有唔係公版既4770咩?
唔刷asus bios的話已經差唔多了

Powercolor公板頻率上限=830/850
刷完ASUS BIOS,上限=1000/1200
暫時穩行840/1000,用GPU Tool燒,Core 845/850的話會有error
一陣再試mem既最高穩點

而家試下自己改Powercolor原廠個BIOS先,唔係咁鍾意其他廠既BIOS

自己改過既BIOS會認唔到driver
好似除左ASUS個BIOS之外別無他法
同我以前刷HD4850既BIOS差咁遠既...

先刷asus bios>重裝9.5 driver(vista用番asus個driver會高分D)>裝asus smart doctor>加電>係ccc超

我1.127v行950/1115

原帖由 s 於 2009-6-7 00:04 發表
CCC係有限制唔比佢超越前輩, 用Rivatuner就ok
唔駛下下都mod bios既, 如果一定要, 都一定係mod Asus TOP

用ASUS TOP BIOS算
而家搵到最高穩點之後就會刷BIOS長行

原帖由 kcthomlau 於 2009-6-7 00:06 發表
先刷asus bios>重裝9.5 driver(vista用番asus個driver會高分D)>裝asus smart doctor>加電>係ccc超

唔係咁想加電...

回覆 8# 的帖子

用得asus bios都係因為有得自定電壓,唔加電好難穩wor

原帖由 ralf 於 2009-6-7 00:50 發表
用得asus bios都係因為有得自定電壓,唔加電好難穩wor

預設1V穩行840/1045
夠了吧...

原帖由 kcthomlau 於 2009-6-7 00:06 發表

係呢,你長行之前做過乜野穩定測試?