供電組 同 GPU 電壓控制

4890 公版

The Vitec-Chip is simply a multiphase-inductor.
Radeon HD 4890 is equipped with a power system in seven phases:
the five inducers above are visible in their charge to this task. The first two components from the left are
those dedicated to the memory modules GDDR5, while the remaining two,
respectively two and three phases (Vitec 59PR9852 and CPLA-3-50) are used to feed the GPU.

好處

1. 閒位.
2. 効率高.

但呢 3 粒野代價不非, 所以 非公版可能會改用 LC/MOSFET 代替.

公版控制 GPU 電壓就由一粒 VT11xxx VRM controller 控制 (N card 亦有用佢).
佢由 display card BIOS 控制, 但不是所謂 PWM 連續可變.  

無佢得唔得 - 得, PCB 上面可以 hardwire 幾個固定電壓.
咁同 VT 粒有物分別 - VT 可以通過 BIOS 或外接 VR 修改數值.
HW 5 得.

所以如果你塊 display card 用 VT11xx
就可以加個 module 落 Rivatuner 到

用 Rivatuner 去增加 GPU core V....唔使下下玩 flash BIOS
攪得掂散熱, 4890 可以幾好超

回覆 1# 的帖子

4890仲有VT242WF可以控制記憶體電壓,
bios支援加gpu tool 好似可以更改電壓?

呢到 - 不過兩粒都系 VT1165

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 4# 的帖子

VT1165只係控制下面果5相核心供電 ,
Rivatuner 我用過,不過唔知係咪同步控制兩粒VT1165

gpu tool 更改電壓要bios 支援.

搵緊有無計 soft mod 242 RAM 加電...加到就肥仔啦

不過 GPU 加 0.05V 都熱到   (@100 % fan speed)...

原帖由 ralf 於 2009-6-7 20:32 發表
VT1165只係控制下面果5相核心供電 ,
Rivatuner 我用過,不過唔知係咪同步控制兩粒VT1165

其實我以為 4890 都系用一粒 1165
頭先先睇到原來有兩粒
所以都唔知到底個 add-in 控制緊邊粒定兩粒一齊

回覆 7# 的帖子

gpu tool 唔知支唔支援,個gpu tool ??? 1.2 v 又唔知係控制咩唔敢較
你加0.5上到幾多

原帖由 ralf 於 2009-6-7 20:40 發表
gpu tool 唔知支唔支援,個gpu tool ??? 1.2 v 又唔知係控制咩唔敢較
你加0.5上到幾多

+ 0.5V 即著火
早幾日貪得意 + 0.05V 上到 96x 到跑幾分鐘就已標到 8x C (側版開狀況下)...
無再玩落去 :funk: :funk:

E+ 諗如果加 RAM V oc 可能重穩陣 d...起碼無咁熱.