(新增P.1#10)2張圖說明HD4770比HD4850抵玩

HD4850:

HD4770:

兩張卡都有超頻
HD4770超到835/1040係預設電壓
HD4850超到700/1100係要加電先做到
(P.S.:上面既頻率我係有測過可以用黎長行,唔係跑到Vantage就當穩的)
唔好同我講差咁少分
睇清楚個VGA分同CPU分先
兩張卡價錢相約
但係HD4770有新野玩(40nm,GDDR5)
又慳電D,涼D,好超D
(HD4770得隻垃圾鋁HS俾核心,顯存就連HS都沒都棵露出黎,超埋頻滿載都仲壓到係80度以內)

唔識超頻果D人可以唔洗理我講野
ATI硬係要將Qimonda 40X既chips係HD4770預設行800MHz我都冇計
(呢隻chips理論上行到1000MHz)

你代表左5%既人, 因為95%既人都唔超頻

原帖由 bee8013 於 2009-6-9 10:24 發表
你代表左5%既人, 因為95%既人都唔超頻

唔係幾明D人,超頻只係簡單幾個步驟,唔洗俾$有效能增幅,咁正既野都唔做

1.安裝CCC(唔識安driver可以去XX )
2.開CCC
3.係CCC度按超頻個"解鎖"按鈕
4.係CCC度拉頻率個滑動杆
5.按"套用"
6.開測機軟件(E.G. OCCT)
7.按"開始",開始測機
8.等佢測
9.有errors(去返4,降頻重測),沒error(去10)
10.完成,可以長行

岩岩自己作的超頻十步曲

原帖由 LKNim 於 2009-6-9 10:21 發表 [url=http://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=19990249&ptid=1245399]
兩張卡都有超頻
HD4770超到835/1040係預設電壓
HD4850超到700/1100係要加電先做到
(P.S.:上面既頻率 ...

3d mark的解像度和有沒開AA ?

原帖由 hkryusei 於 2009-6-9 10:34 發表

3d mark的解像度和有沒開AA ?

你見到佢個分係P
仲洗問

冇得開AA試了,因為我張HD4850係4月賣左

原帖由 LKNim 於 2009-6-9 10:36 發表

你見到佢個分係P
仲洗問

冇得開AA試了,因為我張HD4850係4月賣左

轉左vista後不要說48xx系連gf9800也末成功過開3dmark v XD

原帖由 hkryusei 於 2009-6-9 10:39 發表

轉左vista後不要說48xx系連gf9800也末成功過開3dmark v XD

對了,我都唔記得左自己幾時開始用Windows 7的
好耐冇掂過Vista
不過我記得以前用Vista係開到Vantage架喎

開左aa先見真章

原帖由 LKNim 於 2009-6-9 10:32 發表

唔係幾明D人,超頻只係簡單幾個步驟,唔洗俾$有效能增幅,咁正既野都唔做

1.安裝CCC(唔識安driver可以去XX )
2.開CCC
3.係CCC度按超頻個"解鎖"按鈕
4.係CCC度拉頻率個滑動 ...

十個Step, 係好簡單, 不過大部份既人插左張卡之後就.......
1. 用跟卡碟安裝碟內所有軟件, 不理什麼是CCC
2. 玩遊戲

原帖由 阿寶尼爾 於 2009-6-9 10:44 發表
開左aa先見真章

跑埋HD4770 P16xAF俾你睇

唔知點解佢俾0分我
不過唔緊要,睇VGA分同CPU分就得

另外補上HD4850默電穩行既頻率
跑Vantage Performance
同樣默電穩行下,HD4850俾人拋成條街架