又重回 ati O既懷抱

話說上次買 ati O既咭已經係十幾年前O既事(上次係 9600pro),咁O岩想 upgrade 張 8600gt 去某張 green 版O既咭,睇到呢度O的 ching 都推介 colormax 4830 green ,今日出去 cut * 用七舊水買左返黎。但係有少許問題,請問我嚮 pure codec setting 應該擇邊個??? ( ati uvd / ati uvd 2??)

原帖由 gahqm 於 2009-6-9 20:51 發表
話說上次買 ati O既咭已經係十幾年前O既事(上次係 9600pro),咁O岩想 upgrade 張 8600gt 去某張 green 版O既咭,睇到呢度O的 ching 都推介 colormax 4830 green ,今日出去 cut * 用七舊水買左返黎。但係有少許問題,請問我嚮 pure codec setting 應該擇邊個??? ( ati uvd / ati uvd 2??)

uvd 2 新d..
可以同時解兩段高清....好似係....因為我自己未轉 ati

set 做 ati uvd已經ok

4830 用 UVD2

5G purecodec set 左 d 物野
如果張卡 10port UVD2
選 UVD2 會比 UVD CPU loading 會少 d
不過都系 2-3% 到 (depends on 條片)

9600pro無十幾年前咁耐, 四年幾五年啫

原帖由 lovelykeroro 於 2009-6-9 09:40 PM 發表
9600pro無十幾年前咁耐, 四年幾五年啫

嗯,冇十幾年呀??? 我都唔係好記得,我記得張 9600pro 壞鬼左就換左塊 g400,以後都係用 N 記(嚮 linux 冇咁煩)真到依家呢張咭。

無記錯既話 ATI9600 係03年左右推出,邊有十幾年呀

yep, around 03