咩叫公版?

咩叫公版?

原帖由 wilson720 於 2009-10-22 23:34 發表
咩叫公版?

Hi,  wilson720

答案二選一

A. 專為老公而設計的版本,稱為"公版"。

B. 顯示卡晶片(GPU)廠商為求減低生廠商研發產品時間,使產品盡快面市,在晶片推出時通常會同時發佈官方設計的PCB板及散熱器,性能一般比較中庸;我們一般稱為"公版"。例如NV 260不同時期因應產品制程及市場售價,曾推出不同的PCB公版(P897,P654,P651),散熱器亦有導熱銅管數量不同之分。

非公版也有分{優秀}和{劣品}之分,一般名廠設計性能可能在公版之上 ,部份山寨廠為求"偷工減料",可能會生產一些{劣品}非公版,品質甚差。

"有圖(黃圈)XtremeTuner的2d和3d是什麼來? "...可能發去其他討論版塊比較合適。在下簡單講下,"2D"和"3D"是指顯示卡日常工作的兩個模式,2D是平時上網或文書處理等情況,3D是指用3D Mark跑分或打3D Game時模式。前者功耗及熱量比後者要低好多。

回覆 2# 的帖子

唔該你

因為有母板 (motherboard), 所以有公板配合
公板即係公開嘅, 預先設計好嘅standard底板, VGA卡比較流行, 如2#所講相近

好似螺絲分公乸
"公"版顯咭較多, 銅腳突出
"母"版=底板, slot係比公版插入去(唔准笑)

原帖由 chiushing01 於 2009-10-23 01:10 發表
好似螺絲分公乸

唔好意思笑左
原來公版係咁解,真係唔入黎睇過都唔知

的確係好有意思的稱號

原帖由 chiushing01 於 2009-10-23 01:10 發表
好似螺絲分公乸

咁...以後買唔買非公版好,會唔會插唔入,或插左入去冇料到

原帖由 chiushing01 於 23/10/2009 01:10 發表
好似螺絲分公乸

"公"版顯咭較多, 銅腳突出  < this is wrong.

"母"版=底板, slot係比card插入去(唔准笑)  < this is correct