高清剪片用display card

我而家用緊gigabyte 4550 display
AMD 7750  4Gm ram

用會聲會影時窒晝面,想知用乜卡先夠用,最好幾佰蚊,夠用唔窒便算。

有冇人有介紹?

乜會聲會影 support GPU 剪片咁犀利
我個 Pr CS4 都係 support 幾種 effect

好彩找到好多舊文,我個問題好大機會是driver or setup problem。

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p%3Bfilter%3Ddigest

不過唔知點解DXVA checker right click 後,出唔到佢地個manual,但執完setup後,會聲會影的問題已不大了,但起牙問題都解決。

最勞氣係鋪頭問個以個sale,真係激到冇命,總次都係話4550唔夠用,播片冇問題,剪片有問題,佢話剪片會用多好多資源,真係唔知佢有冇剪過片。

有個話要用46xx先得。

有個仲離譜,叫我用5xxx,我問作夠用便可,佢又話睇你畢直,九佰幾又得,仟二又的,都係睇你畢直,咁即係邊張夠呢,到最後逃走去招呼另一個客。

同場加影,旺電地下會聲會影擺擋,我問佢最低system requirement要以多,又係冇一個知,到最後把他們的單張給我就算。

真係俾呢班乜都唔識的sales激到冇命。

我覺得你 Cut 片疾 既話
似係
1. HDD 速度問題
2. HDD 空間太少 / 太鬆散 , 需要 Defrag
3. RAM 不足 ( 4GB 又唔見得唔會唔夠 , 32bit OS 黎講用唔晒的)

原帖由 dom 於 2009-10-24 02:41 發表
我覺得你 Cut 片疾 既話
似係
1. HDD 速度問題
2. HDD 空間太少 / 太鬆散 , 需要 Defrag
3. RAM 不足 ( 4GB 又唔見得唔會唔夠 , 32bit OS 黎講用唔晒的)

改完setup已解決了會聲會影問題,不過用mplayer播片起牙問題仍未解決,而家只有用powerDVD播片。

不過對班sale真係冇野講,唔熟自已的產品就唔好亂講野啦。

原帖由 ww173 於 2009-10-24 10:03 發表

改完setup已解決了會聲會影問題,不過用mplayer播片起牙問題仍未解決,而家只有用powerDVD播片。

不過對班sale真係冇野講,唔熟自已的產品就唔好亂講野啦。

你試下用第個解碼器

原帖由 kwokhokay 於 2009-10-24 10:07 發表

你試下用第個解碼器

唔識搞,可唔可以教下我?thanks

原帖由 Victorychan2002 於 2009-10-24 10:10 發表
use cuda, use 9600GT la, faster.

都買左啦,睇下搞唔搞得掂先,同埋D人成日講4350 4550是夠用的,但用起上來咁多問題。

我諗剪片後期rendering & video transcoding, GPU會有影響,可以用Power Director 7 or 8, 佢支援Nividia CUDA and ATI stream, 做尼的野用GPU既parellel processor做,會快速好多!