[開箱] (開箱文)老餅愛懷舊(四) Asus4870 "Matrix"

又要多謝一下Billy師兄割價出讓
年假放到下星期二, 天氣又開始回暖, 相信出埋呢個開箱, 呢個假期都玩夠, 要收拾心情, 準備上班再拼
今次張4870, 預測其溫度一樣會好熱情, 但出乎意料, 最意外除溫度外, 其風扇噪音接近0, 很出色, 即管看看接下來的溫度測試

個盒和4850matrix一樣咁殺食

配合華碩itracker尊用軟件, 可以做到2d風扇全停, 3d開啟的功能

開.....圍

配件

真身

咭背

附有pcb加強架, 防變型

雙dvi display port

雙風扇分別供電

4850經驗, 都估到呢張一樣, 導熱膏已徹底硬化, 要好小心用暴力打開(各位如有耐心, 可行一轉furmark, 讓其受熱後相信比較易開

先介紹其它位置, VRAM

DIE

供電

HS

清理時間, 頗費心思

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

先來個FURMARK TEST一下溫度 (請點圖放大)

今日室溫約16度

未裝i-tracker都會一開一停(註, 安裝itracker華記軟件, ccc可以disable, 否則會互相干擾, 跑分轉畫面有機會跌頻)

itracker 省電模式=powerplay吧, 雙風扇全停閒置溫度40度, corespeed和mem分別 500/500

default模式, 隻風扇開啟, 閒置42度合理水平

furmark行10分鐘, 開頭由於風扇全停, 所以起動時溫度較高, 接下來, 絕對收貨, 40%已足以應付, 加上低噪音, 好正好正
gpu100%負載, 50度, 風扇轉速40%, 估不到吧!

唔係咁癲.......加到1.6v? 啱我癲人

無辦法, 愈玩氣溫愈熱, 風冷的缺點也, 已盡力, 但仍有空間上, 看天氣做人, 第6位, 512MB都打死好多1GB咭
下午仲玩緊4.6G, 無奈天氣回暖

4.5G完成

通宵的努力不是白費吧! 半夜三更凍返, 上番高D

攞個勳章, 算有交待

06暫時既分未見得人
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

wow祝你又破vantage記錄

4870都唔係好舊姐下話

wow祝你又破vantage記錄

4870都唔係好舊姐下話
xZeroG 發表於 2010-2-20 17:10

一停產清哂貨, 二手就有炒味, 真係中國人既精神
4770都係一個好選揀, 仲平

支持啊
另外想問下01兄你係點整走D高整得咁乾淨
因為通常硬左果D仲會有淨D粒粒之類果D痕

回復 5# K`Y-bAbe

一定係要用手指甲, 咁先就到力, 唔會整花個銅底位

老兄你儲齊兩張囉喎

回復  K`Y-bAbe

一定係要用手指甲, 咁先就到力, 唔會整花個銅底位
chiushing01 發表於 2010-2-20 17:28

原來要用到手指甲
果然耕莘
個溫度真係令仔得好緊要...加上咁低噪音

老兄你儲齊兩張囉喎
淆底 發表於 2010-2-20 17:32

5870將會出matrix, 你買, 我幫你接二手

回復 9# chiushing01

我買左都唔會放啦..呢D買黎唔用都留黎儲