[求問]nvidia GeForce 8600GT 可唔可以dual mon

nvidia GeForce 8600GT 可唔可以dual mon??
我上nvidia睇佢無講
有冇高手可解答

正常一定得,

但要睇下你張顯卡係雙DVI 頭定VGA +DVI 頭
DVI 可以出VGA signal, 但VGA 出唔到DVI signal

你所指的Dual mon係點樣?

1)延伸模式(兩個獨立的畫面)
2)仿製(兩個畫面相同)
3)擴展模式(將視窗和工作列用盡所有屏幕,用於畫圖、剪片等)

在輸出狀態下,可以係雙DVI、雙VGA、TV-out加VGA或者TV-out加DVI(視乎顯示卡的接口配置)
而輸出模式下,XP能夠輸出上述3種模式,但Win Vista/7暫時只能做到1)及2)的模式

nvidia GeForce 8600GT 可唔可以dual mon??
我上nvidia睇佢無講
有冇高手可解答

ballball830 發表於 2010-10-17 22:17

why not

正常一定得,

但要睇下你張顯卡係雙DVI 頭定VGA +DVI 頭
DVI 可以出VGA signal, 但VGA 出唔到DVI signal...
wgpoon 發表於 2010-10-17 22:19

好少 mon 祗有 DVI 頭 , 無 VGA 頭的
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

有vga同dvi
有一個mon係延伸

我諗我果張可以
thx all~

你所指的Dual mon係點樣?

1)延伸模式(兩個獨立的畫面)
2)仿製(兩個畫面相同)
3)擴展模式(將視窗和工作列用 ...
寂寞的FSY 發表於 2010-10-17 22:29

ching我唔係好明,我之前都想試下dual mon,但試左好耐都只係可以做到2個獨立畫面,我好想試下打機個時可以張2個mon合併咁黎睇@@

ching我唔係好明,我之前都想試下dual mon,但試左好耐都只係可以做到2個獨立畫面,我好想試下打機個時可以張 ...
milla 發表於 2010-10-18 01:25 AM

即係想用擴展模式啦
以民用N記顯示卡來講,暫時只有XP才能啟用到擴展模式,而且遊戲需要支援以非比例模式執行

因為擴展模式會將兩個(或多個)屏幕合併做單一大屏幕,令到視窗、工作列以至某些遊戲可以用盡整個屏幕

相反在A記顯示卡(5系,未知上代能否支援)就要在Win Vista/7才能啟用

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1511381

即係想用擴展模式啦
以民用N記顯示卡來講,暫時只有XP才能啟用到擴展模式,而且遊戲需要支援以非比例模式 ...
寂寞的FSY 發表於 2010-10-18 01:35

有自己個部用緊460 sli,老婆個部用5750,咁係咪姐係我老婆個部我可dual我個mon ??

有自己個部用緊460 sli,老婆個部用5750,咁係咪姐係我老婆個部我可dual我個mon ?? ...
milla 發表於 2010-10-18 02:12 AM

因為我唔清楚3D Vision Surround能否做到擴展模式(必需要連接3個屏幕及SLI狀態下,詳細資料及需求請看下列網頁)
http://tw.nvidia.com/object/3dv- ... -technology-tw.html

而相對成本而言,A記5系較為相宜,單卡就可以達成雙屏幕擴展模式,如果有埋DisplayPort,連接DisplayPort或者經Active轉換器轉換的屏幕還可以達成3屏幕