[開箱] 一日試齊N記460SLI和A記6870CFX(排名不分先後)

故事起因: 一日foofai528師兄來電(之前交收過),討論有關跑分的分享,foofai528兄為了得到跑分上的滿足感, 由AMD平台轉戰INTEL, 從電話中也能感受他的喜悅(居然有人仲癲過我, 電腦淨係用來跑分)......最後話題落到行LN2和乾冰, 一拍即合, 我出鼓油你出雞, 呢段姻緣就是這樣情況下撮合

話說回來, 每當顯咭有新系列推出, 總會有某一型號特別受歡, 往往最熱賣的, 都是中價咭, 當日5770就是其中表表者, 跑分雙咭的威力, 記憶尤新, 到了今日, N記460可以算是守得雲開, SLI好玩程度和5770CFX不煌多讓, 超頻幅度驚人, 溫度已擺脫過往熱情影子, 替460成功開心之餘, 有點為465,470前途擔心(始終希望市場百花齊放,總好過某方獨大, 這樣對消費者無好處)......01你太多癈話

先來個新寵6870

配件有條HDMI 1.4a送

die已刻上"AMD", 不是ATI

VRAM用上hynix, 我最鍾意
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

GA GTX460, 你估佢唔到, 望落塊PCB好似好簡單, 怖局好行貨咁, 咭仔細細, 但就係今期至好玩既咭, 唔信? 睇落去

無乜配件

仲整個全鋁HS, Cheap左d, 但絕對能應付460所產生既溫和體溫

換埋icy跑, 原裝風扇裸機, 室溫無冷氣, idle 32度

今次測試平台ASUS R3F+i-7 950, 全部硬件由foofai528師兄提供
6870原裝HS IDLE 44度

彼此長度有一吋半的距離

戲肉, 唔睇SLI. CFX住, 先睇下6870單咭乜料到
Afterburner暫無電加, 唯有用ccc拉爆佢1000/1250, 一路跑, 一路感到好奇怪, 點解跑06時既fps值和我當年用i-7 950跑5870一樣既? :funk: ......最後得出既分竟然和當年都是差不多(唔好忘記佢仲未加電上)

vantage差少少到20000, fai兄, 用980x咪過硬囉.......

在睇測分之前, 睇下我之前465 SLI+i-7 980X 和較早前foofai528師兄460 SLI+i-7 950, 你就會知460有幾勁(比較一下gpu和cpu分數)
我的465 SLI

foofai528師兄的460 SLI

真正比試, CPU i-7 950 4.8G跑, 無論跑06或vantage, 都460 SLI勝, 但大家諗諗, NVIDIA居然可以同AMD玩C/P值, 價位仲贏成條街果隻(以前同價位我都當N記贏).......不過, 6870如果可以取代5870的話, 咁6870呢個價又唔係差喎
460 SLI 06分 31913

6870 CFX 06分31128

460 SLI vantage分31298

6870 CFX vantage分29166

fai師兄, 加油啊!, 460SLI vantage 第18, 06 第9, 全部第一版搵到你
vantage:

06:

6870跑單咭CAP錯圖, 上唔到分, 雙咭無問題, 話哂新咭人少少, 06坐住個第三先, VANTAGE第5

結論: N咭既定位跟本唔係同6870比, 呢次可以算係越級挑戰, 出左呢個成績都絕對交足功課, 當然6870未盡全力, 反勝指日可待, 但N記460SLI既C/P值, 令我覺得值得投資!

chiushing01 發表於 2010-11-6 22:13

support! thx for sharing!  原來D相係已經執過, 好靚!

頭位等睇好野

又有得睇01 既開箱

回復 4# AT88

我影相唔執唔見得人, 不過我係唔係都要執下, 一耐就會唔記得個軟件點用

回復 6# jack0608hk

ching都好耐無同你吹水, 分數一陣先上載, 食口煙先

回復 5# raykk

第二位, 頭位比人霸左

又有得睇01 既開箱
jack0608hk 發表於 2010-11-6 22:25

ching星期六要拍下拖, 唔好成日玩電腦