打機問題, 請指教

打機問題, 請指教

小弟部機CONFIG如下:
AMD Athlon II X4 ADX640
MSI 870-G45
ADATA DDR3 1333MHz 4GB
藍寶 5670 1GB
WD 1TB
coolarmaster rs460
17" MON
WIN7

唔知點解,部機正常用一D問題都無
但一打機就點都有LAG既感覺(就好似玩幾秒會疾一疾咁),畫質較低都會咁
不論打真3國5,WINNING 11都會,特別係真3國5,一有落雪場景就特別LAG
成部機用原裝CD DRIVER,ATI UPDATE去過10.10都係有同樣問題
唔知有無師兄遇過咁既問題呢?

用幾多解像度?

1080p lag 就用 720p 試一試.

用幾多解像度?

1080p lag 就用 720p 試一試.
6seven 發表於 2010-11-10 03:15 PM

打無雙時係1280x720
之前相同config用xp打winning demo行1280 x 1024都無野架

打機問題, 請指教

小弟部機CONFIG如下:
AMD Athlon II X4 ADX640
MSI 870-G45
ADATA ...
忍__影子 發表於 2010-11-10 15:12

Only 1 hd?? how many partitions u set??

Only 1 hd?? how many partitions u set??
kenki 發表於 2010-11-10 09:33 PM

cut左大約係咁
c:100gb
d:100gb
e:800gb
基本上部機無咩野裝左,因為都係岩岩裝左win7玩,點知打機效果真係

有疾感覺,有可能5670 真係唔夠力,一秒出唔到30~60格圖面.

換咭啦!DX 10 要求高D 吧!

5870 就唔錯啦

WINDOWS XP 順      WINDOWS 7 LAG  我知點解
XP OS 無太多背景 3D處理
WINDOWS 7 OS 好多背景3D處理
卓面效果ICON 都用3D

所以5670 弱就會LAG
按開始>內容->進階係統設定->效能->視覺效果 將大部份吃資源3D處理效果關掉就會打機無咁LAG
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

WINDOWS XP 順      WINDOWS 7 LAG  我知點解
XP OS 無太多背景 3D處理
WINDOWS 7 OS 好多背景3D處理
卓面 ...
eric196511 發表於 2010-11-11 00:27

當然有呢個可能
最主要係DirectX 10同11嘅分別

樓主有指出係玩幾秒會疾一疾咁問題, 而唔係少frame問題。 真三五用x4 + 5670行720少frame極都唔會2fps, 就算真係2fps都只係幻燈片feel, 唔同玩幾秒會疾一疾feel。  觀察下有冇怪軟件搶threads, 印像中引起疾一疾問題可能性好多, 如果咁肯定部機冇事, 可唔可以回復之前冇疾一疾個Windows內確認下冇巧合性地壞, 因為更廢的4350+Pentium Dual core+WIn 7 64bit都唔會幾秒幾秒會疾一疾。