顯示咭電源請教II

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1688172

今日打過上2the max問過, 原來我隻GPV500是早期款, 雖然型號同火數都一樣但祇得一個PCIE頭, 佢建議我用PCIE 1開2頭線, 佢話祇要DISPLAY 咭 + 其他 DEVICE唔過火牛可供電火數就可以; 我唸 如果係咁, D火牛就唔會攪咁多野整多幾個PCIE頭啦, 佢咁講得好似 USB HUB都係咁原理, 都唔知信唔信好, 買線事少, 燒咭事大, 各位CHING有冇建議丫?

自己計計12v 要幾多火, 隻牛12 v 又有幾多火
如果夠火數的話
之後可以買2x4pin 轉6pin,就ok

計過夠火數就 ok
隻牛入邊咪又係分完再分出黎用~

主要睇你只牛12V有幾多火其實,夠用就可以轉

今日打過上2the max問過, 原來我隻GPV500是早期款, 雖然型號同火數都一樣但祇得一個PCIE頭, 佢建議我用PC ...
stresemann 發表於 2011-10-11 10:56

閣下將會用乜display咭,同時會唔會超CPU?

個火牛+12v 果度寫d乜?例如 幾多A or  +12v(1) & +12v(2) 分左兩條+12v 電出黎?

2the max無講錯,只要你隻牛既火數足推你部機,只係單純少左個PCEI頭,用個1開2既線無問題的,你平時買DISPLAY 咭都多數會跟條1開2既線比你

2the max無講錯,只要你隻牛既火數足推你部機,只係單純少左個PCEI頭,用個1開2既線無問題的,你平時買DISP ...
hkpagybid 發表於 2011-10-11 17:02

1 開2線係2個4PIN 轉一個6PIN, 但E家佢話1個6PIN轉2個6PIN喎

閣下將會用乜display咭,同時會唔會超CPU?

個火牛+12v 果度寫d乜?例如 幾多A or  +12v(1) & +12v(2) 分 ...
6seven 發表於 2011-10-11 15:26

AMD 965 唔超, 3隻HD, 1隻ROM, 想換6870; 貢要拆牛先睇到E家隻牛D CONFIG

先睇隻牛 CONFIG label

AMD 965 唔超, 3隻HD, 1隻ROM, 想換6870; 貢要拆牛先睇到E家隻牛D CONFIG
stresemann 發表於 2011-10-11 17:49

AMD 965+6870 照計就夠用,閣下唔係用雙咭加水冷的話.