[操作疑難] display card 同 Mon 忽然唔夾, load 完 BIOS 同 win logo 後無畫面

Config
4 x 4G DDR3-1333 RAM
Galaxy Geforce 550Ti
Benq 26" Monitor (1920 x 1200) - 用開 HDMI
Windows 7 Home Premium 64 bit

請各師兄幫手...  本來好地地, 換完條 SATA 線候, 我 display card 同個 Mon 好似忽然唔係好夾, load 完 BIOS 同 windows logo 後無畫面 (音效正常),試 restart 一係間唔中畫面花晒(好似低 resolution), 再唔係 (低機會) 就正常, 就算我換翻原本條 SATA cable 都係一樣, 癡晒線.

最怪係我將部 PC 駁電視 HDMI - 無事, media player/ DVD 駁部 Mon -  無事, 所以我話佢地忽然唔夾

補充:換 hdmi cable: 唔得, DVI: BIOS 都無畫面, VGA: 返而正常, 入到 safe mode

好頭痕 , 請各 Ching 幫幫忙, 感激不盡

If you can go to safe mode, try to uninstall the video card from device manager, and remove all Nvidia software/drivers.  and restart computer. If works, it will go to normal mode. if not, try to install another video card to test whether the problem from Monitor / video card or something else.

TOP

Hi thanks. actually 試左:
safe mode remove Nvidia driver --> OK
再入 windows --> OK
再 install update driver --> 唔得

如果要換, 應該先試 Monitor 或是 Display card?

thanks a lot!!

TOP

Maybe you can try to unplug, then replug the display card...

TOP

Config
4 x 4G DDR3-1333 RAM
Galaxy Geforce 550Ti
Benq 26" Monitor (1920 x 1200) - 用開 HDMI
Windows ...
cerovis3000 發表於 2012-1-16 01:38



好明顯換完野之後插錯野,又或者鬆左.

TOP

Maybe you can try to unplug, then replug the display card...
A_C 發表於 2012-1-16 15:26


tried. still same

TOP

本帖最後由 Felixleo 於 2012-1-16 16:36 編輯

以前試過呢個問題, 你試下換過條MON線睇睇得唔得...(直頭換條新VGA)
不過BENQ MON既話... 心照...=_=

講漏左... 可以試埋重設BIOS...

TOP

好明顯換完野之後插錯野,又或者鬆左.
6seven 發表於 2012-1-16 15:35


應該唔係... because 將部 PC 駁電視 HDMI - 無事

TOP

應該唔係... because 將部 PC 駁電視 HDMI - 無事
cerovis3000 發表於 2012-1-16 16:41


張咭有無鬆呀? 張咭本身有d咩頭? 有無用adapter之類?

TOP

回復 9# 6seven

張咭有 hdmi out, vga out, dvi out; 無用adapter; 應該無鬆...

let me try reset bios...

TOP