想向各位求個中肯既答案

如上
請問大家對於
HD6870&GTX560&GTX560Ti
呢三張既顯卡有咩見解
同埋
如果砌機既Budget有限E.G$5000
你會點揀
修正:唔係6850,係6870

希望唔會變成一張罵戰帖

如果話我發錯區,請講

我會選GTX560
原因:
(1) 個人喜好 --> NVXXXX
如果你重性價比就HD 6850

我會選GTX560
原因:
(1) 個人喜好 --> NVXXXX
如果你重性價比就HD 6850

______________________________ ...
avhpacer 發表於 2012-6-21 13:12

(唔好意思,係6870)
其實就係我猶豫緊....
即係打機睇高清
汁相剪片則少
而且性價比就HD6870好
但係GTX560/GTX560Ti就有獨特功能
相比性價比就唔好....
上網點睇都睇唔出個分別係邊..
咁比你係咁樣既話
都會係選擇N卡?

其實就係我猶豫緊....
即係打機睇高清
汁相剪片則少
而且性價比就HD6870好
但係GTX560/GTX560Ti就有獨特 ...
肥仔減肥 發表於 2012-6-21 13:21

咪睇你本身自己偏向邊一面。咪出個張囉。
你重視性價比咪選HD 6870

我會揀GTX 560 Ti
原因:因為係三款型號中效能最好的,當然性價比最高的係6850

Budget $5000 , 我會選 6870 , 因計功耗、IO port 輸出、效能,應付宜家嘅遊戲卓卓有餘!情愿啲錢放係買高一級嘅CPU , 配搭 SSD  ,呢個C/P值最高

Budget $5000 , 我會選 6870 , 因計功耗、IO port 輸出、效能,應付宜家嘅遊戲卓卓有餘!情愿啲錢放係買高 ...
georgekei 發表於 2012-6-21 15:11

既然係咁既話
咁Nvidia既phyx
係米有冇都得架?(指遊戲)
另外,普遍測試顯卡效能都係用某一隻遊戲並且開full HD 1080p
如果要full hd要1920x1080
但係話要有咁既解像度要起碼22寸mon
我得20寸既話,係米都差唔多?

560ti,不過價錢閒閒地1.5-2k
kit3 發表於 2012-6-21 18:18

係牙
問題就係呢度
效能差唔多
但係價錢就1300-1600範圍
而且各有各好
點揀好
真係諗到五臟六腑都爆曬

回復 7# 肥仔減肥

都可以咁講,如果你只係 20 吋 mon , 解像度最高咪得 1920x1080 , 一張6870 足夠有餘!
另有人覺得 physX 好重要,但你可以睇下,宜家有幾多 game 对應physX ( 講呢句好多 Fans 出黎護主架) ,睇你自巳 bugdet 啦!display card 退得好快,一年半載出一張新嘅,追得幾多!但係啲錢用升一級 CPU + SSD , 一般用效果巳非常明顯嘅爽快