剪片問題(唔知關唔關張卡事)

本人配置:   CPU:  E3 1230V2
                    RAM: 16GB DDR-3 RAM
                    VGA  POWERCOLOR 7970 3GB
                    HDD: 64GB OCZ SSD+ 500GB 3"5 HDD

近日學緊剪片..所以就找左個威力導演11同埋windows movie maker 黎玩下
跟住我拉條片入去,(檔案格式AVI   影片大約10-27min不等)
發覺我快播,分割,加特別效果   一時就聲畫唔同步.一係就HOLD死左勁耐
但係我打機就咩問題都沒,睇返張卡溫度都KEEP住正常,工作管理員睇返我CPU同RAM使用率都唔係高

想請教一下大家...問題會否出自顯卡OR其他問題嗎!?

有沒師兄可以幫幫我

有沒師兄可以幫幫我
farrarlmf 發表於 2013-3-25 14:14

閣下d片源係咪集唔同format? 例如一條mpeg, 另一條係h.264,剪埋一齊?

E3 is nothing here. For working, normally using NVIDIA display card can ensure the stability, AMD may still be a bad idea for work. Perhaps you should disable GPU functions to check out first. Additionally, Update Catalyst to test again. I think the problem may found on Catalyst.

閣下d片源係咪集唔同format? 例如一條mpeg, 另一條係h.264,剪埋一齊?
6seven 發表於 2013-3-25 14:25

片源全部一樣

你用咩 harddisk 做 video editing ?

唔似關GPU事

無資源起上黎我用G530+HD5450 都係咁
只不過轉段片LOAD成粒鍾之嘛

片源全部一樣
farrarlmf 發表於 2013-3-26 01:30

閣下呢個問題已非display 咭問題,應係program 問題,某非專業video edit program 唔係食晒所有video format(codec), 就算食到都有限制,例如bit rate 唔可太高.......之類.

閣下呢個問題已非display 咭問題,應係program 問題,某非專業video edit program 唔係食晒所有video form ...
6seven 發表於 2013-3-26 09:27

咁姐係要用sony vegas pro 果類去剪????

其他剪片工具我而家都唔知點搵好

因為我而家播下疾下咁....搞到沒哂mod

你用咩 harddisk 做 video editing ?
superkufu 發表於 2013-3-26 01:57

用緊隻500gb