[操作疑難] Zotac 風扇一問

岩岩買左Zotac 1080ti, 但係佢個software set auto, 我唔打機, 都自己轉~~
set manual 又唔得...
ADVANCED 又唔比set 0
依家auto, 長期30度, fan speed 30%, 有無好似asus咁, 唔打機就唔轉架???

轉好過唔轉喎

轉好過唔轉喎
bihari 發表於 2017-7-8 00:20

係阿, 我見好多人用Zotac 都有呢個問題, 佢係keep 30% fan speed, 唔可以細過30%
但佢又有得set 0架WO
因為之前用緊ASUS 1070GTX, 佢識少用量果陣就** 唔轉 **,  跟據用量 **調高個fan speed**

轉唔轉其實無所謂吧, 自動停 gimick 居多
只要idle溫度夠低, under load 溫度也夠低就得啦

回覆 1# 乂小南乂

開左佢
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆  乂小南乂

開左佢
rreeww2222 發表於 2017-7-8 01:12

我試過開左佢, 係會唔轉, 但係行Auto, 行furmark, 都係30%最多, 唔識再上...搞到機箱吹出黎果D都熱,
開左佢行Advanced 直頭唔轉=.=

回覆 6# 乂小南乂

我都係開左佢再行auto 冇你個問題 一過50c 立即開始轉
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆  乂小南乂

我都係開左佢再行auto 冇你個問題 一過50c 立即開始轉 ...
rreeww2222 發表於 2017-7-8 01:38

但係開auto, 熄左個fan stop setting, 要去到50度先識轉 ??

回覆 8# 乂小南乂

佢fan stop意思應該係50c以上先開始30%慢慢上

回覆  乂小南乂

佢fan stop意思應該係50c以上先開始30%慢慢上
rreeww2222 發表於 2017-7-8 01:43

我解決到啦, 但係一上50%, 就直跳100%再慢慢下降, 應該無得較??